Us

Poster för skräckfilmen Us

Regissör: Jordan Peele
Manus: Jordan Peele
Skådespelare: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Shahadi Wright Joseph, Evan Alex, Elisabeth Moss
Produktionsår: 2019
Längd: 116 minuter

Adelaide återvänder till sitt strandnära barndomshem tillsammans med sin make Gabe och deras två barn för ytterligare en idyllisk sommar. Men när Gabe insisterar på att de ska besöka den större stranden, känner sig Adelaide tveksam. Som barn var hon med om en mycket traumatisk händelse där när hon kom bort från sina föräldrar. Till sist låter hon sig övertalas. Dagen tillbringas i vänners sällskap, men blir mycket stel då Adelaide har svårt att slappna av. Lättnaden är stor när de kan återvända till sommarhuset. Men när mörkret faller upptäcker de fyra siluetter som står på uppfarten och håller varandras händer…

Jordan Peele blev mycket uppmärksammad för sin första film Get Out, som jag inte har sett. Däremot har jag varit duktigt nyfiken på Us, så när den dök upp på Netflix var det läge att se den. Ett beslut jag inte för ett ögonblick ångrar.

Peele är en skicklig regissör och manusförfattare, vilket märks i Us. Stämningen byggs successivt upp. Informationen portioneras ut lite i sänder, så att vi hela tiden balanserar på att knäcka nöten. Ändå kommer det på en tvist på slutet som det känns som om jag borde ha förstått baserat på ledtrådarna som släpps genom filmen, men som jag inte anade. Det finns bitar av handlingen som jag tyckte var lite långsökta, som dubbelgångarnas ursprung, men helheten briljerar.

En del av det som gör Us så fantastisk är skådespelarinsatserna. Lupita Nyong’o är en lysande skådespelerska. Hon äger varenda scen som hon är med i och lyckas verkligen väcka Adelaide och hennes dubbelgångare till liv. Därtill använder hon kroppsspråket på ett sätt som gör att karaktärerna verkligen skiljer sig åt. En annan som imponerar är Elizabeth Moss, som har en liten biroll men som har fått mig att rysa i efterhand. Överlag bjuder alla skådespelare på fina prestationer.

Us är en riktigt obehaglig, stämningsfull skräckfilm som bjuder på snyggt foto, fina skådespelarinsatser och har ett soundtrack som verkligen passar stämningen perfekt.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Us

  1. Monika skriver:

    Den här har jag varit nyfiken på länge nu. La genast till den på min lista 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.