Ödets timme av Veronica Roth

Kan innehålla spoilers för första boken i serien.

Omslagsbild Ödets timme

Författare: Veronica Roth
Originaltitel: The Fates Divide
Översättare: Katarina Falk
Serie: Dödens märken, #2
Förlag: Modernista (2018)
Antal sidor: 425 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

De öden som binder Cyra och Akos måste fullföljas. Det går inte att fly från ödet. Akos är förälskad i Cyra och kommer dö i tjänst hos hennes familj, människorna som slog hans egen familj i spillror. När Cyras far, en själlös tyrann, gör anspråk på Shotets tron, verkar Akos vara närmare döden än någonsin. Samtidigt som Lazmet utlöser ett barbariskt krig är Cyra och Akos desperata att stoppa honom, kosta vad det kosta vill. Cyra kanske tvingas mörda den man som kanske, eller kanske inte, är hennes far. Akos kan tvingas ta sitt eget liv. Men båda kommer att upptäcka att ödet styr dem i en oväntad riktning.

Titeln Ödets timme (på originalspråk The Fates Divide) anspelar på ett av bokens stora teman: ödet. Är du en slav under ödet eller kan du välja ditt eget öde? I den värld som Veronica Roth så skickligt målar upp finns det ödesgynnade familjer, vars öden är förutbestämda. Cyra och Akos öden definierar dem som personer och präglar deras relation minst lika mycket som fiendskapen mellan deras familjer. Relationen skildras som komplex, men med mycket kemi och värme.

Ödets timme bjuder på rafflande spänning och oväntad vändningar. Vändningar som verkligen förändrar allting. Utöver Akos och Cyras perspektiv, får vi nu även följa Akos bror och syster. Systerns perspektiv ger en större inblick i den politiska situationen i galaxen. Det är ränker och agendor som styr hur rådsförsamlingen ska ställa sig till inbördeskriget på planeten Thuve. För mig som älskar politiska intriger lyfter detta verkligen boken för mig.

Ödets timme bjuder på smart, spännande science fiction vars vältecknade karaktärer och värld gör detta till en njutning att läsa.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Dödens märken (recension)

Ödets timme

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.