Allt du gav mig var minnen av Adam Silvera

Omslagsbild Allt du gav mig var minnen

Författare: Adam Silvera
Originaltitel: History Is All You Left Me
Översättare: Sofia Ejheden
Förlag: Lavender Lit (2019)
Antal sidor: 347 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Griffin och Theo är barndomsvänner, och senare blev de varandras första stora kärlek. Trots att de har gjort slut – och att Theo har flyttat till Kalifornien och börjat dejta Jackson – tvivlar Griffin aldrig på att det kommer bli de två till slut. Men när Theo dör i en drunkningsolycka går den framtid han har föreställt sig om intet. Det känns som om världen håller på att implodera. Saker och ting blir ju inte bättre av att Jackson är den enda som förstår Griffins sorg och smärta. Men hur mycket de än öppnar upp sig för varandra fortsätter Griffin att famla allt djupare ner i den mörka avgrunden. Hans tvångssyndrom och destruktiva handlingar blir bara värre, och de hemligheter han bär på hotar att förgöra honom. Om Griffin någonsin ska lyckas ta sig ur avgrunden måste han först konfrontera sina minnen, och lägga varenda hjärtskärande bit av pusslet som utgör hans liv.

Adam Silvera är en författare som jag länge har varit nyfiken på. Allt du gav mig var minnen var inte den titel jag var mest nyfiken på, men när den dök upp på årets bokrea såg jag min chans att stifta bekantskap med hans författarskap. Ett författarskap som utan ansträngning djupdyker ned i hur det är att leva med psykisk ohälsa. Som med varsam, kärleksfull hand målar ett realistiskt porträtt av en person med tvångssyndrom, fångad i en djup sorg och förlusten av den berättelse om sitt liv, av det lyckliga i alla dagar, som han har byggt upp.

Allt du gav mig var minnen är en lågmäld, eftertänksam berättelse som växlar mellan den smärtsamma nutid där Theo har gått förlorad och det förflutna som har lätt fram till där karaktärerna idag befinner sig. Det handlar om vänskap och kärlek. Djupa, innerliga relationer som blir tilltrasslade. Det destruktiva som kan finnas i sorg, om du låter det. Men att du samtidigt måste tillåta dig själv att sörja.

Även om sorg och kärlek är de största teman som finns i Allt du gav mig var minnen, är det också en varm berättelse full av nördiga referenser. Det finns humor mellan pärmarna på denna bok. Även om det kanske inte var fullt lika bra som jag hoppats, så var det en intelligent, känslosam läsupplevelse. Det finns ingen fördömelse i boken: här finns inga skurkar, utan bara fyra tonårspojkar som försöker göra sitt bästa. Oavsett hur de ställer till det.

Allt du gav mig var minnen är en lågmäld, fin bok som jag kanske inte älskade lika mycket som jag ville, men som ändå är riktigt bra.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Allt du gav mig var minnen av Adam Silvera

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.