Omgiven av idioter av Thomas Eriksson

Omslagsbild Omgiven av idioter av Thomas Eriksson

Författare: Thomas Erikson
Förlag: Månpocket (2018)
Antal sidor: 294 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Omgiven av idioter beskriver en av världens mest spridda personlighetsanalyser för att sortera olikheter inom mänsklig kommunikation. Med beskrivning av sin teoretiska grund och genom anekdoter strävar den efter att ge läsaren konkreta hjälpmedel att förstå de viktigaste skillnaderna mellan olika kommunikationsstilar. Bokens tes är att en av de vanligaste orsakerna till konflikter i vardagen är dålig kommunikation. Den ämnar ge läsaren svaret på frågan: Vad gör jag åt det?

Det har nog varit svårt att missa Omgiven av idioter, och alla dess uppföljare på senare år, då den har fått ett oerhört stort genomslag. Jag har alltid varit skeptisk till den, men köpte den ändå vid något tillfälle när den var billig. Thomas Erikson är ju ändå beteendevetare, så kanske har han något vettigt att säga. Eller? Fast faktum är att han inte är beteendevetare. En beteendevetare är en person med minst en kandidatexamen i psykologi, pedagogik eller sociologi. En utbildning som Erikson inte har. Han försvarar sitt bruk av titeln med att det inte är en skyddad titel. Men det är en etablerad titel och hans bruk av den är oärlig.

Jag kan förstå att Omgiven av idioter är populär. Den är skriven på ett tillgänglig vis, är bitvis underhållande och ”teorin” är lätt att förstå och tillämpa på verkligheten. Främst för att den är så allmänt formulerad att alla ska kunna känna igen sig i det, ungefär som ett horoskop. Dessvärre är den inte det minsta vetenskaplig. Detta blir skrattretande klart när Erikson utger sig för att presentera forskningen bakom metoden. Han börjar med Hippokrates, går över till aztekerna och avslutar sedan med en bok som skrevs på slutet av 20-talet. Det vill säga att han kan ha missat några decenniers forskning om personlighet och kommunikation.

När jag läste pedagogik så diskuterade vi en del det här med personlighetsanalyser, vilket har blivit särskilt populärt vid rekryteringar. Ytterst få av dem har vetenskaplig grund och uppvisat reliabilitet eller validitet. DISC-modellen, som Omgiven av idioter har som grund, är en sådan ovetenskaplig personlighets- och kommunikationsanalys. Lägg därtill att Erikson använder anekdoter ur sitt eget liv som något slags bevisning för teoriernas giltighet och hela boken känns tämligen oseriös.

Omgiven av idioter är en snyggt paketerad produkt vars enkelhet tilltalar många. Men inbilla dig inte för en sekund att det här är något annat än populärvetenskap när den är som sämst och en grov förenkling av verkligheten.

Betyg 1 Gillade den inte!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.