Författare: Susanna Alakoski
Förlag: Novellix (2016)
Antal sidor: 30 sidor
Recensionsexemplar: Nej.
Pernilla jobbar på ett LSS-boende för personer med psykiatrisk problematik. Här bor sex personer, varav de flesta hör röster. Förhållandet till den egna kroppen är ofta oerhört komplicerat. Jobbet kräver fingertoppskänsla för de boendes olika egenheter och att det är det som är fantastiskt med jobbet. De fungerar kanske inte som så kallade friska människor, men de har ändå ett människovärde. Förstår man inte det, att se var och en för den de är, då ska man inte jobba med människor. Då ska man jobba med siffror.
Susanna Alakoski är kanske mest känd för sin debutroman, den semisjälvbiografiska Svinalängorna. Hon har även varit redaktör för ett flertal antologier (däribland Fejkad orgasm). På senare år har hon återvänt till teman från sin debutroman angående fattigdom och att vara anhörig till en alkoholist. I Omsorgen, däremot, vänder hon blicken mot den svenska omsorgen.
Omsorgen är komplext berättad. Egentligen utspelar sig den under en kväll, när Pernilla förbereder sig för att äta middag tillsammans med en arbetskamrat. Under förberedelserna för kvällen tränger beskrivningar av de boende på LSS-boendet där hon jobbar på och villkoren inom vården. Inledningsvis känns det irriterande och hoppigt, innan jag inser hur väl jag känner igen mig. Det är så här jag fungerar när jag kommer hem från jobbet. Det svåra i att släppa jobbet när man väl är hemma och ska göra annat.
Då kryper också obehaget på. Omsorgen skildrar det komplexa i att stötta en människa för att kunna leva ett värdigt liv, trots att marginalerna ständigt krymper. Trots att allt mer ska hinnas med. Den värkande ryggen får komma med och oron över att inte räcka till, likaså. På ett fåtal sidor lyckas Alakoski måla upp det komplexa och härliga med att jobba inom omsorgen, men också måla ett övertygande porträtt av Pernilla.
Omsorgen är komplext berättad och kommer troligen inte passa alla läsare, men målar ett obehagligt porträtt av den omsorg vi håller på att få i Sverige.