Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty

öppnas i händelse av min död

Författare: Liane Moriarty
Originaltitel: The Husband’s Secret
Översättning: Eva Johansson
Förlag: Månpocket (2015)
Antal sidor: 349 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Cecilia är en framgångsrik affärskvinna som en dag hittar ett brev från sin make, att öppnas i händelse av hans död. När hon ringer och frågor honom om det, säger han att det är oviktigt. Att hon borde slänga det. Men när hon öppnar det får hon anledning att ångra sig. Kan hon fortsätta leva sitt liv som om hon inte visste om att brevet existerade? Samtidigt får vi följa Rachel, som har mist sin dotter, och Tess, som blivit totalt sviken av sin man och sin bästa vän.

Det finns vissa böcker vars baksidestexter verkligen sätter fantasin i spinn och får en att fundera en del på boken långt innan du bestämmer dig för att läsa den. Öppnas i händelse av min död var en sådan bok för min del. Vad som kunde vara Cecilias makes hemlighet har retat min fantasi medan jag har läst recensioner av boken.

Tyvärr blir jag nog lite besviken. Öppnas i händelse av min död känns tämligen genomskinlig. När en viss händelse introduceras är det inte svårt att koppla det till brevet och förstå vad som är makens fruktansvärda hemlighet. Samtidigt är kanske inte detta en bok du läser för mysteriet, utan för karaktärernas reaktioner. Cecilia krossas av makens hemlighet och vet inte vad hon ska göra, hur hon ska ta sig vidare. Något hon har gemensamt med Tess, som blivit så totalt sviken, och Rachel, som fortfarande plågas av dotterns död.

För det är ju nämligen inte bara Cecilias berättelse vi får följa i Öppnas i händelse av min död, vilket jag kanske inte hade räknat med. Till att börja med hade jag svårt att engagera mig i de andra berättelserna, men sedan föll jag som en fura för Tess. Jag kunde även leva mig in i Rachels sorg och smärta, som fortfarande plågar henne många år efteråt. Men om jag ska vara ärlig så var det mest Cecilias och Rachels berättelser som var förankrade i varandra, medan Tess historia (som jag tyckte bäst om) egentligen inte hörde samman med den övergripande handlingen så väl.

Det finns också en del berättarknep i Öppnas i händelse av min död som jag inte blev så förtjust i. Allt inleds med en poetisk liknelse till Pandoras ask, som jag inte upplever passar ihop med tonen i övrigt. Därtill förekommer det alternativa blickar om hur saker och ting hade gått om allt bara hade varit lite annorlunda, vad som skulle ha hänt om Rachels dotter hade levt idag.

Jag blir nog allt lite besviken av Öppnas i händelse av min död, men det är en historia med bra driv och trevliga karaktärer.

betyg3

Andra bokbloggare om Öppnas i händelse av min död

Beas bokhyllaBokgalleriet; Carolina läserenligt O; Feministbiblioteket; hyllanJohannas deckarhörnaLottens bokblogg; med näsan i en bokMsHisingen; och dagarna gårZellys bokhylla

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty

 1. Anna skriver:

  Jag håller med dig. Den var så hypad att jag trodde att det skulle vara något i hästväg – men man förstod ju rätt fort vartåt det barkade.

  Och alla dessa förbaskade korsbullar! 😉

 2. Monika skriver:

  Hmmm, det är väl bara att skruva ner förväntningarna för mig då 🙂

 3. Robert W skriver:

  Bokens titel väcker tankar hos mig. Öppnas i händelse av min död. Som om döden var något som endast eventuellt kommer att inträffa. Det påminner mig om något som en bankkvinna sa i ett föredrag jag lyssnade på. Folk kommer ju in till banken ibland för att se till att allt är förberett inför framtiden. Kvinnorna sa: ”När jag dör” medan männen sa: ”Om jag dör”…

 4. Pingback: Månadsrapport: Juli 2016 - C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Stora små lögner av Liane Moriarty - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.