Ordbrodösen av Anna Arvidsson

Författare: Anna Arvidsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
Antal sidor: 321 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Alba Vinter är född in i en släkt med en hemlighet. Kvinnorna är ordbrodöser: med det skrivna ordet kan de kontrollera människors handlingar, tankar och känslor. På sin artonårsdag ska Alba genomgå invigningsriten och påbörja sitt läroår. Men något går snett. Kraften kommer inte till henne. Förvirrad och vilsen skickas hon till en avlägsen släkting, men blir snart varse om att det finns mörka hemligheter i släkten. Att vissa kan gå hur långt som helst för kraftens bevarande. Alba tvingas in i en kamp mot klockan för att hinna först och förhindra ett mord.

Anna skriver under är en blogg som består av tre skrivande människor som alla stöttar varandra i sitt skrivande. Jag har tidigare läst Anna Jakobsson Lund och Anna Ahlund av dessa, och tyckte mycket om deras böcker. Anna Arvidsson är den sista av dem som debuterar med Ordbrodösen och det är en av årets debuter som jag har varit mest nyfiken på.

Vi kastas genast in i ordbrodösernas värld med deras regler och begränsningar. Det märks att Arvidsson har lagt ned en hel del tankeverksamhet på hur det ska fungera och därtill skapat en mytologisk bakgrund till ordbrodöserna. De har sina egna sägner och historier, som vi får ta del av. Ibland kan jag tycka att vi lastas på med lite mycket information, men oftast finns det en poäng med det i Ordbrodösen. Ordbrodösernas värld är i vilket fall som helst magisk.

Jag sugs genast in i Ordbrodösen. Mycket för att jag fastnar för Alba, hennes saknad efter mamman och hur hon bygger upp relationer med de hon möter. Mötet med Lo och Klara skapar ju alternativ till en annan värld än den snäva sfär hon är uppväxt inom och det är värmande att se hur Alba börjar fundera på om ett annat liv är möjligt än det hon hade tänkt sig.

Samtidigt är ju mysteriet riktigt spännande. I takt med att Alba lär sig mer om ordbrodöserna vill jag bara läsa lite ett till. Ett kapitel till. Några sidor till. Fram emot slutet är det ju omöjligt att sluta att läsa, utan jag sitter som klistrad tills jag har läst ut Ordbrodösen.

Ordbrodösen är en spännande och fantasifull debut som fängslade mig från första till sista sidan.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Ordbrodösen av Anna Arvidsson

 1. Lottens bokblogg skriver:

  Det låter ju som en spännande bok 🙂 Har sett den en massa i Instagramflödet, verkar ha skickats ut till många. Dock inte mig den här gången.

 2. Lena skriver:

  Den här boken verkar folk gilla. Får nog ta och läsa den framöver.

 3. Freja skriver:

  Låter som en intressant debut! Håller koll!

 4. Jag blev också totalt uppslukad av boken, en magiskt vacker historia tyckte jag det var =)

 5. Pingback: Månadsrapport: Januari 2017 - C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Kaosutmaning 2017 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.