Outlander, säsong 1, volym 1

outlander säsong 1 volym 1

Bildkälla: Discshop.

Skådespelare: Caitriona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies
Produktionsår: 2014
Antal avsnitt: 8
Längd: 458 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Det är år 1945 och andra världskriget är över. Claire Randall återförenas efter fem år av krig med sin make, Frank, och paret reser till Skottland för sin andra smekmånad. Det är ett försök att återigen lära känna varandra efter separationen. Men ett besök till stencirkeln Craigh na Dun har oväntade konsekvenser för Claire. Helt plötsligt befinner hon sig i en annan tid: Skottland 1743. Engelsmännen patrullerar den skotska landsbygden och drabbar samman med skottarna. Hon befinner sig plötsligt mitt uppe i faror och intriger som hotar hennes liv…

Att Outlander skulle bli tv-serie gjorde att böckerna fick ett nytt uppsving och att jag till sist gjorde slag i saken att läsa serien, såsom jag hade tänkt i flera år. Därmed var jag fast. Helt såld på böckerna och sur på att det var viaplay, som jag inte har, som skulle sända serien i Sverige. Men så fick mamma låna hem första volymen av säsong 1 av en kollega. Min syster och jag slukade de åtta avsnitten på två dagar.

Det är en hel del höga förväntningar således på Outlander, som den kanske inte riktigt lever upp till dem. Åtminstone inte till en början. Serien är seg i starten och fylld med voiceovers där Claire berättar om tidigare händelser eller sina intryck av den märkliga tid som hon befinner sig i. Men det hela tar sig och är riktigt jävla beroendeframkallande. Som produktion är Outlander hur snygg som helst och lyckas verkligen väcka liv i de historiska miljöerna.

En stor del av tv-seriens charm beror nog på skådespelarensemblen i Outlander. Varken Caitriona Balfe eller Sam Heughan motsvarar mina förväntningar på Claire and Jamie, men lyckas förkroppsliga dem så till den grad att det verkligen känns som om de är karaktärerna. Men mest imponerande är Tobias Menzies, som spelar den dubbla rollen som Claires make Frank och den psykopatiske soldaten Jonathan ”Black Jack” Randall. Gestaltningen av dessa två personer är så kapitalt olika, och i rollen som Black Jack är han riktigt hårresande, för att inte nämna imponerande.

Outlander är en riktigt lyckad filmatisering med en riktigt snygg skådespelarensemble och en riktigt snygg produktion. Det ska bli spännande att se resten.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Outlander, säsong 1, volym 1

 1. Monika skriver:

  Jag har funderingar på om jag kanske skulle titta på serien i stället för att läsa den 🙂

 2. Lottens bokblogg skriver:

  Maken har sett alla avsnitt, och vi såg två tillsammans. Känns som om jag skulle vilja fortsätta se den faktiskt.

 3. Lena skriver:

  Funderar på att se serien.

 4. Pingback: Outlander, säsong 1, volym 2 - C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Outlander – Tv-serien | Lottens Bokblogg

 6. Pingback: Outlander, säsong 2 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.