Outlander, säsong 1, volym 2

outlander_sa_song_1_vol_2_3_disc

Bildkälla: Discshop.

Skådespelare: Caitriona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies
Produktionsår: 2014
Antal avsnitt: 8
Längd: 535 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Sist vi såg Claire hade hon på nytt hamnat i händerna på Black Jack Randall, anfader till hennes make Frank. Detta leder till nya avslöjanden om det förflutna som Jamie delar med Black Jack. Relationen mellan Claire och Jamie sätts på prov under säsongens lopp. Claire tvingas inse att det finns ett öde värre än döden när hon tvingas kämpa för att rädda inte bara Jamies liv, utan också hans själ.

Som jag hade sett fram emot andra halvan av Outlander. Till en början är det precis sådär bra som den hade varit efter det första avsnitten. Spännande och rejält beroendeframkallande. Men så segar det ihop sig. Det segar ihop sig rejält. Under flera avsnitt känns det som om handlingen sniglar sig fram.

Det är fortfarande bra. Missförstå mig rätt. Men Outlander håller inte samma höga kvalitet som tidigare. Fotot är fortfarande förbländande snyggt och den håller sig något sånär till böckerna. Här börjar dem nämligen sväva ut en aning. Ofta är det bra, men en del saker känns löjligt överdramatiserade. Lite trist, men det är ju så det brukar kunna gå med filmatiseringar.

Men så kommer de två sista avsnitten i säsongen och jag får svårt att andas. Det är klaustrofobiskt skildrat. I stort sett två skådespelare som är ensamma i ett litet rum och lyckas förmedla så oerhört mycket. Det är ångest, dödsskräck, skam. Det är svårt att se, men det går inte att titta bort. Brutaliteten blir i det närmaste intim. Det är så välspelat av Sam Heughan och Tobias Menzies att jag inte riktigt var jag ska ta vägen. Mycket möjligt att detta är det otäckaste jag har sett på tv, men samtidigt bland de bästa skådespelarinsatserna.

Outlander segar ihop rejält i andra halvan av sin första säsong, men kulminerar i två brutalt välspelade avsnitt som golvar mig.

betyg3

Andra delar i serien

Outlander, säsong 1, volym 1 (recension)

Outlander, säsong 1, volym 2

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Outlander, säsong 1, volym 2

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Läser inte exakt vad du skrivit än för vi har några avsnitt kvar…

  2. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.