Tematrio: USA

Idag är jag så trött att ögonen står i kors. Inatt har jag legat sömnlös, men av en bra anledning. Jag vågar inte skriva om det eftersom jag är rädd för att det inte ska hålla i sig. Men det är något som gör mig riktigt glad.

temausaFörhoppningsvis ska jag ändå kunna lämna ett vettigt svar på veckans tematrio. Denna vecka uppmanas vi att berätta om tre läsvärda böcker från USA!

Hu, vad svårt! Det finns så mycket att välja på.

The Color Purple av Alice Walker är en brevroman som skildrar tjugo år av en fattig, afroamerikansk kvinnas liv. Från övergreppen som begicks av hennes pappa till att bli bortgift till en man som terroriserar henne. Genom åren skriver hon till systern hon skildes från, men aldrig glömde. En makalöst bok som mycket väl kan vara en av de bästa jag har läst.

A Mercy av Toni Morrison är en berättelse om hur en man får en slav på halsen. Florens är ett märkligt intelligent barn med en svaghet för att bära frun i husets avlagda skor. I sitt nya hem möter hon tjänaren Lina, frun i huset och den enigmatiska Sorrow, som återfinns efter ett skeppsbrott. Tre distinkta kvinnoröster bygger upp en speciell berättelse i en orolig period av amerikansk historia.

Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot är en biografi över en kvinna som dog i livmodercancer på 50-talet. Men hennes celler lever idag kvar och har gett upphov till många medicinska framsteg. Starkt, tankeprovocerande om rasism och medicinsk etik. En av favoriterna från förra året.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

22 svar på Tematrio: USA

 1. vadviläser skriver:

  Har inte läst någon av dessa, men blir nyfiken på alla tre, speciellt den sista.

 2. Toni Morrisons bok är stark, läst annat också av henne.

 3. Mrs B skriver:

  Walker och Morrison – riktiga amerikanska klassiker! Boken om Henrietta Lacks berättelse gav jag bort i julklapp förrförra året för att sedan höra att precis som du tyckte mottagaren att det var en av året bästa. Själv har jag fortfarande inte läst den, pinsamt nog.

 4. Robert W skriver:

  Inte så ofta nu för tiden man får en slav på halsen 😉
  (Måste förresten sett roligt ut när Florens bar omkring frun i ett par skor som tillhört huset *fniss* (Äh, nu för jag skärpa mig!))

  Morrisons bok låter intressant. Får göra en mental anteckning om den.

 5. A ROOM OF MY OWN skriver:

  flera klassiker! har läst de två första, men inte Lacks

 6. Åsa skriver:

  Purpurfärgen har jag sett på film, dock inte läst boken.

 7. Sanna skriver:

  Jag håller helt med om Purpurfärgen! Kan vara en av de mäktigaste böckerna någonsin.

 8. Monika skriver:

  Just det, Purpurfärgen skulle jag se, bara för att vara säker på att jag har sett den. Har för mig att jag gjort det, men minns inte 🙂

 9. Lena skriver:

  Purpurfärgen har jag bara sett på film och det är en otroligt stark berättelse. Den odödliga Henrietta Lacks köpte jag i höstas, men har inte hunnit läsa den ännu.

 10. Maria skriver:

  Tre böcker jag vill läsa. Särskilt Den odödliga Henrietta Lacks.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.