Pälsen av Hjalmar Söderberg

pälsen

Betyg: ☆☆
Författare: Hjalmar Söderberg
Förlag: Mix förlag (2012)
Antal sidor: 7 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

Jag har läst pinsamt lite svenska klassiker, och Hjalmar Söderberg är en författare som jag har tänkt läsa men ännu inte hunnit med. Det gjorde mig därför väldigt glad att hitta hans novell Pälsen på min nya Adlibris Letto. Om inte annat så kunde det fungera som en introduktion till hans författarskap, tänkte jag.

Det är en ytterst kort novell, bara sju sidor. Pälsen utspelar sig under en ovanligt kall vinter i Stockholm. Endast de som bär päls verkar obesvärade av kylan. Doktor Henck tillhör inte dem som har päls, men hans framgångsrika vän, häradshövding Richardt, har haft råd med ett så stiligt ytterplagg. Efter att hans överrock har blivit förstörd, lånar Richardt ut sin päls till Henck. Som ett uns känns det som om bekymren har lättat, muntra och förhoppningsfulla tankar fyller honom, och världen tycks se honom som en annan människa.

Pälsen är en väldigt kort novell, vilket innebär att den som läser Adlibris beskrivning av den i princip har läst hela novellen. Den erbjuder en ögonblicksbild av en man som är nedtyngd av livet, som behöver låna pengar, som inte har råd med en päls. Och den lycka som han tar i att få låna sin väns päls och känna sig som en annan man.

Under novellens korta lopp målar Söderberg hastigt upp bilden av denna man, hans sorger och bedrövelser, och lyckas på sina få sidor säga något om klass och myten om att pengar är vägen till lycka. Skulle verkligen doktorns hustru älska honom mer om han tjänade mer pengar? Jag har mina tvivel.

Tonen förblir melankolisk genom novell, som väcker en del tankar. Men ändå kan jag inte påstå att jag fastnar för Pälsen. Karaktärerna fastnar inte hos mig på ett djupare plan. Jag kan se det sorgliga och tragiska i berättelsen, men det blir en intellektuell, distanserad medvetenhet som inte gör mig särskilt engagerad i historien.

Pälsen är en stilistiskt träffsäker ögonblicksbild av en mans svåra liv, men som inte berörde mig på djupet.

Andra som har bloggat om Pälsen

Bokblomma; I Elinas hyllaLäsresan

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Pälsen av Hjalmar Söderberg

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2014 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Stunder i advent - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Novellix: Godnatt, herr luffare! & Jul i stallet, plus tre recensioner i repris - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.