Novellix: Godnatt, herr luffare! & Jul i stallet, plus tre recensioner i repris

Omslagsbild Godnatt, herr luffare! & Jul i stallet av Astrid Lindgren

Författare: Astrid Lindgren
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 17 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

En söndag före jul lämnas tre syskon ensamma hemma. De julpysslar och äter knäck och behöver bara minnas en enda sak: att inte släppa in någon luffare. Men när Sven glömmer att lägga på haspen, knackar det på dörren… I den andra berättelsen berättas om en gnistrande vinternatt för länge sedan.

God natt, herr luffare! är en charmig berättelse, som fångar en svunnen och idyllisk tid. En tid där barn lämnas ensamma hemma med pyssel och knäck, och där luffaren som hälsar på visar sig vara snäll och ofarlig. Det finns ändå ett stråk av vemod i texten, om luffaren som saknar hem, som väger upp det fina.

Jul i stallet är en mycket kort betraktelse över Jesus födelse. Den är lite charmig, men det känns som om den är över innan den har börjat.

Betyg 3: Gillade den.

Recensioner i repris

Omslagsbild Pälsen, Syndens lön & Kyssen av Hjalmar Söderberg

Författare: Hjalmar Söderberg
Förlag: Novellix (2019)
Antal sidor: 21 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

En mans överrock går sönder och han får låna sin väns extravaganta päls, vilket leder till ett ögonblick av oväntad lycka. En annan man hjälper en vän med att skriva ett inlägg i en flickas diktbok och kommer att få ångra detta. Ett par sitter sida vid sida och väntar trevande på att ögonblicket ska ske när de kan kyssa varandra.

Denna bok innehöll tre av Hjalmar Söderbergs korta historietter. Pälsen har jag läst och recenserat på bloggen sedan tidigare. Mitt intryck är dock ett annat denna gång. Jag blir berörd av den sorgtyngda doktor Henck och hans många bekymmer.

Syndens lön är en melankolisk liten sak där en man ger en bekant en av sina gamla skolpojksdikter att skriva i en flickas diktbok, men drabbas av ruelse när detta leder till att en chans på en egen relation med flickan går honom förbi.

Kyssen innehåller två karaktärers inre tankar och reflektioner i ögonblicket som leder fram till deras första kyss, en kyss som kommer att omvandla deras känslor för varandra.

Betyg 4: Gillade den verkligen.
Omslagsbild Förlorade sonens återkomst av Agnes von Krusenstjärna

Författare: Agnes von Krusenstjerna
Förlag: Novellix (2019)
Antal sidor: 27 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I sin ungdom begick Justus en oförlåtlig dumhet och försköts från familjen. Han emigrerade till Amerika och förblev där i några år. Nu är han hemma i Sverige igen, tillsammans med sin son, men hans mor är inte villig att förlåta. Hon kan tänka sig att ta emot sin sonson i hemmet. När Kjell dyker upp hemma hos dem är han sin far upp i dagen och även det kallaste av hjärtan kan börja smälta.

En välkomponerad novell med ett vackert språk som förtäljer brytningen i en familj, som smärtar dem alla. Men stoltheten står i vägen för att välkomna den förlorade sonen tillbaka med öppna armar. På tjugosju sidor lyckas Agnes von Krusenstjerna måla upp karaktärer som man som läsare ömmar för och tar till sitt hjärta. Novellen har en fin poäng om kärlek, förlåtelse och familj.

Betyg 5: Den var fantastisk!
Omslagsbild Den riktiga jultomten av Vilhelm Moberg

Författare: Vilhelm Moberg
Förlag: Novellix (2019)
Antal sidor: 19 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Lasse bor ensam på Hultet. Han är stolt över att klara sitt arrende och ha sitt lilla torp, men snart räcker inte ens det. Patron vill att Lasse ska flytta ned till gården, vilket Lasse hellre ser ske över sin döda kropp. Men på julafton kommer en ovanlig begäran från patron och frun, tack vare en liten sjuk flicka. En flicka vars önskan kanske kan rädda Lasse…

Vilhelm Moberg kan som få andra författare skildra klassamhället som fanns förr, då Lasse bara förväntas ta emot order och vara tacksam över det. Begripligt nog skapar detta en oerhörd frustration inombords hos Lasse. Men allt får sig en lycklig lösning. Även om berättelsen inte är sockersöt, är den värmande och leder till en riktig julkänsla.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.