Patienten

Patienten

Originaltitel: Le Patient
Regissör: Christophe Charrier
Manusförfattare: Elodie Namer, Christophe Charrier och Timothé Le Boucher
Skådespelare: Txomin Vergez, Clotilde Hesme, Rebecca Williams
Produktionsår: 2022
Längd: 92 minuter

Thomas är nitton år. De senaste tre åren har han legat i koma på sjukhus. Nu när han vaknat, får han vet att han är den enda i sin familj som har överlevt en massaker. Hans föräldrar sköts till döds och hans kusin, som tillfälligt bodde hos dem, blev knivhuggen. Systern Laura saknas fortfarande. Själv minns Thomas inget av det som har hänt. Tillsammans med sin psykiatriker, Anne, måste han försöka återfå minnet för att de ska kunna förstå var Laura är.

Patienten är en fransk thriller från 2022, som finns att streama på Netflix. Den är baserad på ett seriealbum, Le patient av Timothé Le Boucher, som dessvärre inte tycks fick finnas på något annat språk än franska. Jag skriver dessvärre, därför att storyn verkar spännande och det skulle vara intressant att se om originalet är bättre än filmen.

Som film är Patienten inte mycket att hurra över. En lågmäld thriller, som varken briljerar skådespelarmässigt eller med foto. Den bockar för alla små rutor för en standardthriller. Fram emot slutet ska det ske en tvist som ska omkullkasta allt tittaren tror sig veta. Den som är det minsta bevandrad i klassiska psykologiska thrillers, oavsett om det gäller böcker eller film, kommer dock att för länge sedan ha listat ut den.

Det finns tillräckligt av ett mysterium för att väcka tittarens nyfikenhet, men inte tillräckligt för att hålla uppmärksamheten och nyfikenheten engagerad från början till slut. Patienten hänger sig åt dyster musik, regn och åska och en hel del melodrama. Mycket av fotot består av märkliga blickar folk kastar varandra eller ilskna ögonkast. Scenerna laddas inte riktigt med de känslor eller den spänning som krävs för att lyfta filmen från sin mediokra nivå.

Patienten är en thriller som på intet sätt gör ont att se, men den är förutsägbar och långsam på ett sätt som gör att man snabbt glömmer bort den.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.