Noise

Noise

Regissör: Steffen Geypens
Manusförfattare: Robin Kerremans, Hasse Steenssens och Steffen Geypens
Skådespelare: Ward Kerremans, Sallie Harmsen, Johan Leysen
Produktionsår: 2023
Längd: 89 minuter

När hans pappa blir alltmer dement, står det klart för Matthias att pappan inte längre kan ta hand om sig själv. Pappan flyttar in på ålderdomshem och Matthias, frun Liv och den lille sonen Julius flyttar in i Matthias barndomshem. Matthias är influencer och när hans pappa fäller en kommentar om en olycka som skedde på fabriken under hans ledning, använder han sin plattform för att undersöka saken. Ju mer han nystar, desto fler mörka sidor hos sin egen familj upptäcker han. Hustrun Liv ser honom uppslukas av besattheten och oroas djupt. Hon skulle göra vad som helst för att inte förlora honom. Men kanske är det redan för sent.

Noise är en belgisk thriller från 2023. Beskrivningen av handlingen och dess poster gör att filmen onekligen verkar vara spännande. Tyvärr är detta en rätt rörig, men långsam, film. Handlingen består av många sidospår, vilket gör att läsaren hela tiden undrar vad det är som pågår och hur det hela hänger ihop. Snyggt foto varvas med billiga jump scares som är mer hämtade ur en skräckfilm än en psykologisk thriller.

Ward Kerremans skildrar på ett övertygande vis Matthias allt mer gradvisa nedstigande i ett träsk av paranoia och konspirationsteorier. Sallie Harmsen är även bra som hustrun Liv, som blir alltmer orolig av sin makes alltmer erratiska beteende. Noise räddas från att bli ett totalt bottennapp just av deras helgjutna prestationer.

Slutet har fått en hel del kritik för att inte knyta ihop alla lösa trådar. Au contraire, slutet förklarar allting. Det är bara en frustrerande aspekt av Noise att pusselbiten ska komma på slutet som förklarar hur allting hänger ihop. Det är en film som egentligen utforskar minne, åldrande, självmord, hur en människa kan ramla ner i kaninhålet med konspirationsteorier och psykisk ohälsa.

Även om Noise bjuder på snyggt foto och bra skådespelarprestationer, är detta knappast någon minnesvärd thriller.

Betyg 2: Den var okej!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.