Perks of Being a Wallflower: Gillar bättre än boken

Perks of being a wallflower

Betyg: ☆☆☆☆☆
Regissör: Stephen Chbosky
Skådespelare: Logan Lerman, Emma Watson, Ezra Miller
Produktionsår: 2012
Längd: 102 minuter

Finns till exempel på CDON eller Ginza.

Handling

Charlie har länge stått utanför och tittat in, men detta ska förändras. Nu ska han ta steget från att iaktta till att delta. Han finner vänskap, blir förälskad, går på fester och börjar röka. Charlies berättelse börjar i total förnekelse, men når en förlamande insikt.

Kommentarer

När jag läste The Perks of Being a Wallflower som bok, reflekterade jag under läsningens lopp över om den inte skulle göra sig bättre som film. Nu när jag har sett filmen, så tycker jag faktiskt att filmen är bättre än boken. Eller så blev resultatet så lyckat därför att det är Stephen Chbosky själv som har regisserat filmen.

Det känns som om film är ett medium som passar berättelsen bättre än det skrivna. Även om filmen i stort sett inte skiljer sig från boken, så känns det som om tempot är bättre. Händelserna utvecklas och känns mer känslomässigt laddade på ett annat sätt än de gjorde i boken. Det som har skurits bort har skurits bort med klar fördel. För mig blev också vänskapen så mycket mer övertygande än den var i boken, då det kändes som om den kom från ingenstans i boken. I filmen förstod jag mer Charlies anledning till att närma sig och mer varför Sam och Patrick accepterar honom.

Skådespelarna gör en fin insats. Logan Lerman lyckas göra Charlie till en väldigt sympatisk person och jag tycker han är betydligt mer intressant. Även Emma Watson gör ett bra jobb när hon ger liv åt Sam, även om jag upplever att Sam försvinner lite i bakgrund bland pojkarna. Men det är Ezra Miller som Patrick som verkligen briljerar. Även om han utseendemässigt inte ser ut som jag föreställt mig Patrick, så är personligheten spot-on. Sarkastisk och vitsig. Definitivt min favoritkaraktär.

Det är definitivt ingen vanlig high school-film. Det handlar inte om de populära, och överhuvudtaget är inte popularitet någon faktor, eller om stereotypiska nördar. Istället handlar det om människor som står lite utanför. De har mörkare bakgrundshistorier som känns autentiska. Och det finns väl ingen som knappast inte känner igen sig i Charlies förälskelse i Sam? Det känns som allt skildras med stor känslomässig äkthet.

The Perks of Being a Wallflower är en väldigt snygg filmatisering med fina skådespelarinsatser. Jag gillar filmen bättre än boken.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Perks of Being a Wallflower: Gillar bättre än boken

 1. Pingback: Projekt: Bli av med alla osedda filmer i hyllan - C.R.M. Nilsson

 2. Pingback: Månadsrapport: Juli 2013 - C.R.M. Nilsson

 3. Carro skriver:

  Jag kan förstå att man gillar filmen bättre än boken i det här fallet, även om inte jag gör det. Jag är ingen filmperson så jag hejar på boken! 😉

 4. Nike skriver:

  Den som jag har tänkt se så länge. Kanske är dags nu då 🙂

  (Allvarligt, det känns som jättelång tid. Men filmen kom 2012? HUR kan den ha funnits så kort tid???)

 5. Nina skriver:

  Jag längtade länge efter filmen eftersom jag gillar Logan Lerman och tycker han är jättebra. När jag läste boken hade jag heller inga problem att föreställa mig Logan som Charlie. Jag gillar boken, som ju är lite speciell, men jag gillar filmen mer. Det beror dels på att det är författaren som regisserat, och dels på Logan Lerman. Många gånger under filmen tänkte jag på hur bra han faktiskt är. Han är perfekt som Charlie. Ezra Miller ser kanske inte ut som jag föreställde mig Patrick heller, men passar verkligen i den rollen.

 6. Jag tycker också bättre om filmen än boken. Filmen följer boken väldigt bra och det är väl för att författaren även regisserat filmen. Jag tycker Logan Lerman är väldigt bra som Charlie och Ezra Miller passar verkligen som Patrick

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.