Pestens tid av Stephen King

pestens tid

Författare: Stephen King
Originaltitel: The Stand
Översättning: Lennart Olofsson
Förlag: Bra Böcker (1988)
Antal sidor: 737 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format (på engelska)
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

En gammal Cheva kraschar en dag in i bensinstationen i den lilla småstaden Arnette, Texas. När vittnen till kraschen kommer till undsättning hittar de i bilen en död kvinna och ett dött barn samt en svårt sjuk man. Vad de inte vet är att de tre har flytt undan en armébas där de har försökt utveckla det nästa inom biologisk stridföring och där något har gått snett. Ett supervirus släpps lös på den intet ont anande mänskligheten. Inom kort återstår bara en spillra av människosläktet. De få överlevarna är splittrade och rädda när drömmarna kommer till dem. En äldre kvinna som kallar sig för mor Abigail ber dem komma till henne och en man utan ansikte hemsöker deras drömmar. Dessa två figurer samlar människor kring sig i två nya samhällen och snart står det klart att en kamp mellan gott och ont måste ske.

Pestens tid har stått åtskilliga år i min bokhylla och samlat damm, trots att det av många anses vara Stephen Kings bästa verk. Det är något med längden som har avskräck mig. Den är så tjock, så tjock, den här boken och det kräver alltid så mycket att ge sig i kast med en riktig tegelsten.

Men när jag slår mig ned med Pestens tid så är jag fast från första till sista sidan. Det börjar så djupt obehagligt med superinfluensan. Att något som lite hosta, snuvighet och feber kan växa till att bli ett sådant hot att större delen av mänskligheten utrotas. Särskilt som läsaren förstår implikationerna långt innan karaktärerna blir riktigt medvetna om det.

Sönderfallet av samhället känns övertygande skildrat i Pestens tid. Hur myndigheterna till att börja med försöker mörka och komma till botten med problematiken, vilket gör att det blir alldeles för sent att agera. Hur människor förstår att något katastrofalt har hänt innan de officiella kanalerna meddelar det. Förvirringen och rädslan som uppstår när det bara finns ett fåtal personer kvar och att inget av det gamla samhället riktigt håller. Kampen för ett slags återbyggnad av civilisationen. Allt det här är verkligen lysande skildrat genom Pestens tid.

Persongalleriet i Pestens tid är enormt, men det är alla intressanta karaktärer. De flesta får komma till sin rätt och är fylliga, även om jag önskar Nadine Cross hade fått lite större utrymme. Hennes motiv och utveckling blev lite dunkla. Men överlag är det intressanta personligheter en får möta och miljöerna sitter som en smäck. Det här är riktigt bra, hör ni.

Pestens tid är en övertygande och skrämmande skildring om hur ömtåligt det moderna samhället faktiskt är. När folk nyser i min närhet blir jag lite smånervös…

betyg4

Andra bokbloggare om Pestens tid

BokdjungelnFiktiviteter; Läsa & Lyssna; Massor av ord

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Pestens tid av Stephen King

  1. Monika skriver:

    Kul att du gillade den 🙂 Det är nästan så att jag kanske skulle våga mig på en omläsning.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Det finns vissa saker som är lite sisådär, men som jag inte riktigt kunde formulera mig om när jag skrev recensionen. Kvinnosynen är inte den bästa och likaså hur de kvinnliga karaktärerna överlag skildras.

  2. Pingback: Kaosutmaning 2016 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Signal av Stephen King - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.