Politiska mord – det yttersta argumentet
Betyg: ☆☆☆
Författare: Göran Rystad
Förlag: Historiska Media (2004)
Antal sidor: 303 sidor
Denna utgåva är slutsåld hos förlaget, finns i annan utgåva hos till exempel Adlibris eller Bokus.
I brist på förmåga att själv elegant formulera vad boken handlar om, tänkte jag citera baksidetexten: Mord med politiska motiv är en historiskt genomgående företeelse och ett ständigt aktuellt ämne. I Politiska mord – det yttersta argumentet berättar Göran Rystad om de attentat som skakat världen, från mordet på Julius Caesar till John F. Kennedy och Martin Luther King.
Boken är uppbyggd på ett väldigt funktionellt vis: ett kapitel per ”mord” (bortsett från när en hel tidsperiod ska korvstoppas in i ett enda kapitel). Det finns då en givande bakgrund till det politiska klimatet innan själva mordet, en beskrivning av mordet som inte frossar alltför mycket i blodiga detaljer och efterverkningarna av mordet. Detta ger en klar och tydlig bild av händelseförloppet och driver tydligt in den poäng författaren vill göra: politiska mord lönar sig sällan.
Däremot reagerar jag lite på att vissa kapitel är långa perioder där ett flertal mord tas upp inom samma tjugo sidor. I min mening skulle kill your darlings kunnat ha tillämpats och författaren kunde ha fokuserat på ett mord. Som det står nu blir det en ytlig bekantskap och jag har svårt att koncentrera mig under dessa kapitel.
Lite märkligt är det också att ägna så många sidor åt att motbevisa alla konspirationsteorier rörande John F. Kennedys mord och sedan tillskriva sig konspirationsteorier rörande mordet på Martin Luther King. Det fick mig att höja ordentligt på ögonbrynen.
Korrekturläsningen har stundtals blivit irriterande slarvig. Det är bildtexter som avslutas i ofullständiga meningar, det är meningskonstruktioner som jag läser tre-fyra gånger utan att förstå och det är homonymer som har förväxlats (själ och skäl, till exempel, är inte riktigt samma sak). Irriterande slarvfel som det är synd att de har smugit sig in i den färdiga produkten.
På det stora hela en väldigt intressant och lättillgänglig bok, men med lite slarvfel som förtar stämningen något.
Pingback: Lästa i oktober 2012 -
Pingback: Boktolva 2012 -