Ratched, säsong 1

Ratched, säsong 1

Skapare: Evan Romansky
Skådespelare: Sarah Paulson, Finn Wittrock, Cynthia Nixon
Produktionsår: 2020
Säsong: 1
Antal avsnitt: 8
Längd: 433 minuter

Mordet på fyra präster har väckt avsky i hela USA. Nu ska deras mördare, Edmund Tolleson, föras till mentalsjukhuset Lucia State Hospital för att bedömas om han behöver vård eller ska avrättas. Sjukhuset är ledande i sin ansats för behandling av psykiskt sjuk individer. Dit kommer även sjuksköterskan Mildred Ratched. Hon tycks vara sinnebilden för allt vad en sjuksköterska bör vara. Men under ytan döljer sig ett mörker som växer sig allt starkare. Ett mörker som visar att en del monster inte föds, utan skapas…

En före detta kollega rekommenderade Ratched. Jag har inte läst boken eller sett filmen, som serien ska vara en prequel till. Kanske är det därför den har legat på min Netflixlista så länge som den har gjort. Ett mål i år är att beta av denna lista en aning i år.

Ratched ger ett glansigt intryck med sina bjärta, klara färger och eleganta kostymering. Likaså miljöerna. Lucia State Hospital är på ytan ingen misär, även om det som pågår under ytan liknar tortyr. Ibland känns det som om serien försöker vara grotesk bara för att vara grotesk, utan att egentligen det egentligen fyller någon funktion att visa det klarröda blodet eller huden som faller av en svår brännskada.

Ryan Murphy är djupt involverad i Ratched och hans fingeravtryck syns överallt i serien. Från de klara färgerna till de queera inslagen, men också i seriens mest negativa sidor. Det vill säga, hål i handlingen, att ingen av karaktärernas personlighet tycks vara helgjuten utan skiftar på det sätt som historien ”kräver” utan att det känns logiskt. Mot slutet av serien blir två karaktärer hux flux vänner, trots att de har varit fiender genom säsongens lopp. Intrigen kollapsar eftersom ingen agerar trovärdigt.

Det snällaste jag har att säga om Ratched är att Sarah Paulson är lysande. Annars var inte det här alls min kopp av te.

Betyg 2: Den var okej!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.