Recension: Välkommen till din hjärna

Välkommen till din hjärna: Varför du glömmer bilnycklarna men inte hur du kör

Betyg: ☆☆☆
Författare: Sandra Aamodt och Sam Wang
Förlag: Natur och Kultur (2009)
Antal sidor: 322 sidor

Köp den till exempel hos Adlibris eller Bokus.

Detta är en användarmanual till din hjärna. Den täcker ämnen såsom viktminskning, intelligens och hur minnet egentligen fungerar. Med små fördjupande rutor presenterar den forskning i mer detalj.

På det stora hela är det här en lättförstådd bok. Författarna har lite glimten i ögat och använder mycket exempel för att förtydliga hur de menar. Även fördjupningsrutor används för att öka förståelsen. Den mest intressanta är snudd på den rörande vilka filmer som porträtterar minnesförlust på ett korrekt vis.

Det finns vissa kapitel som blir svårförståeliga. Däribland hör kapitlet rörande viktminskning där författarna går för fort fram bland olika typer av hormon. Detta ställer till det något i huvudet för läsaren. Även ett par genavvikelser nämns som inte förklaras vad de innebär och skulle kräva åtminstone ett par fotnoter.

Efter ett tag börjar layouten kännas lite rörig. De intressanta fördjupningsrutorna avbryter texten på ett sätt som stör läsningen. Det blir svårt att veta riktigt var läsaren bör stanna upp för att kunna läsa rutan, bortsett från där det hänvisas till den. Men det är långt ifrån alla rutor som det hänvisas till, utan en del tycks bara flyta i etern.

Boken gick ganska snabbt från högsta betyg till nästhögst betyg. Dock slog det mig efter ett tag att det inte finns referenser i texten. Det saknas även en referenslista, vilket gör det omöjligt att kolla upp uppgifterna. Därför sänktes boken från högsta till ett mellanbetyg, därför att det är en bra bok. Men utan referenser upplevs den inte som pålitlig.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Recension: Välkommen till din hjärna

  1. Pingback: Lästa i juli 2012 | C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.