Ronja Rövardotter

Originaltitel: Sanzoku no Musume 
Ronya
Regissör: Goro Miyasaki
Manus: Nobuo Kawakami
Skådespelare: Laura Jonstoij Berg, 
Leon Pålsson Sälling, Mattias Knave, 
Vanna Rosenberg
Produktionsår: 2015
Antal avsnitt: 26
Längd: 650 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Natten som Ronja föddes skakades av ett fruktansvärt oväder. Blixten slog ned och klöv Mattisborgen itu. Under sin uppväxt har Ronja fått lära sig att akta sig för Helvetesgapet och aldrig visa sig rädd i Mattisskogen. Skogen är hennes särskilda plats, en trolsk plats som befolkas av farliga vildvittror och grådvärgar och oförargliga rumpnissar. Allt är väldigt fridfullt till dess att det konkurrerande rövarbandet, ledda av Borka, flyttar in i den halva av Mattisborgen som de inte bebor. Med sig har han sin son Birk och en otillåten, men innerlig, vänskap växer fram mellan de båda barnen.

Ronja Rövardotter är Studio Ghiblis filmatisering av Astrid Lindgrens bok med samma namn. En tv-serie i 26 delar som kännetecknas av fantastisk animation och är skogsmiljöer som är fantastiskt tecknade. Det är intressant att se denna välbekanta berättelse från min barndom iklädas japanskt bildspråk. Särskilt vildvittrorna, som får mer drag av japanska kvinnliga demoner, blir obehagliga. Musiken är väldigt fin den också, med nyskrivna sånger för denna version. Detta är en drömsk, oerhört snygg produktion vars bilder kan få en att drömma sig bort till djupa skogar, fyllda av rövare och magiska väsen.

Ronja Rövardotter håller sig väl trogen boken. Däremot är tv-serien rätt så seg. Det är inte alltid det händer mycket i varje avsnitt, utan det blir ett frossande i vackra miljöer. Ett exempel som kan nämnas är de två första avsnitten, som används till att behandla Ronjas födelse. I princip är det enda som dessa förmedlar att Mattis blir alldeles kollrig av att bli pappa. Nog för att det etablerar väl vad som händer senare, men det blir lite tråkigt att se efter ett tag. Det är också mycket upprepande av snarlika scener, såsom fester i stora salen. Men det är ändå en filmatisering som får mig att skratta och gråta på precis de rätta ställena.

Ronja Rövardotter är en riktigt fin, men lite seg, filmatisering av en av mina favoritböcker från barndomen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.