Sammanfattning av bokåret 2016

2016 har varit ett märkligt år. På det politiska planet har det varit katastrofalt och USA förtjänar att utnämnas till årets dystopi. Det var något jag aldrig i mina vildaste fantasier hade kunnat föreställa mig skulle ske. Det har också varit året när många kändisar har gått bort som verkligen kommer att fattas mig.

På det personliga planet har det varit höga berg och djupa dalar. Jag har brottats en del med depressionsmonstret, fått negativa besked om min hälsa och en del av mina nära och kära har inte mått så bra heller. Samtidigt har jag också tagit min examen, fått ett fast jobb och kontrakt på min första lägenhet.

Jag hoppas att 2017 blir ett jämnare år med mycket lästid och mer positiva händelser. Men först ska vi ta en titt på det bokår som har varit.

Böcker lästa

 • 166 böcker totalt.
 • 50 109 sidor, vilket innebär att jag har snittat ungefär 4176 sidor.
 • 3,6 var det genomsnittliga betyget.

Av dessa…

 • … var 153 från min egen hylla.
 • … var 13 lånade.
 • … var 54 hyllvärmare.
 • … var 84 införskaffade under 2016.
 • … var 15 omläsningar.
 • 63 % var skrivna av kvinnor,  35 % av män och 2 % av mer än en författare.
 • 33 % var skrivna av svenska författare, 27 % av amerikanska författare, 19 % av brittiska författare, 2 % av franska författare, 1,5 % av japanska författare, 1,5 % av norska författare, 1,5 % av tyska författare, 1,5 % australienska författare och resterande 13 % fördelas på författare från Danmark, Saudiarabien, Mexiko, Pakistan, Sydkorea, Malaysia, Kanada, Israel, Ghana, Nigeria, Österrike, Vitryssland, Irak, Irland, Ryssland, Italien och Eritrea.

Jag har läst böcker av författare från 25 olika länder, vilket innebär att jag uppfyllt mitt mål att bredda mitt läsande.

De författare jag läst mest av under året

 • böcker av Stephen King.
 • böcker av C. S. Lewis.
 • böcker av Susan Cooper.
 • böcker av Vilhelm Moberg.
 • böcker vardera av Carrie Ryan och Katerina Janouch.
 • böcker av Mian Lodalen; Leigh Bardugo; Jean Genet; Diana Gabaldon; Melissa Marr; Kim Thúy; Neil Gaiman och Sven Nordqvist.

Bäst

Jag står fast vid min års bästa-lista som jag har gjort.

Ett väldigt bra beslut som jag också har fattat är att unna mig omläsningar, vilket har gjort att jag har läst om Narnia och The Dark Is Rising. Nästa år måste jag ägna mig åt lite omläsningar och jag har på lut vilka böcker jag ska läsa om…

Sämst

Det här är en fruktansvärt tråkig punkt, men sämst torde väl vara de två böcker jag inte ens förmådde läsa ut? I så fall är det Long Hard Road Out of Hell av Marilyn Manson och Vampire Hunter D av Hideyuki Kikuchi.

Annars är det bara en bok i år som har fått en etta i betyg och det var Lek och allvar av Emma Tennant, en uppföljare på Jane Austens Emma som fick mig att ifrågasätta om människan ens läst Austens original.

Sämst var också filmatiseringen av 11.22.63. Jag fattar inte att jag tog mig igenom den.

Med den lite negativa tonen tackar jag för mig för i år. Vi ses på andra sidan av midnatt!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

22 svar på Sammanfattning av bokåret 2016

 1. Monika skriver:

  Åtta böcker av King 🙂 Jag har nog tre olästa av honom i hyllan nu, vilket torde vara något slags rekord.

 2. Lottens bokblogg skriver:

  Imponerad av 166 böcker och så många av samma författare 😀 Hoppas 2017 blir ett bra läsår!

 3. Sofies bokblogg skriver:

  Har du något smart sätt att reda ut alla de där siffrorna när det gäller t.ex. länder?

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Tyvärr inte. Jag har ett Word-dokument där jag fyller i under året var författare kommer ifrån, men sedan räknar jag ihop procenten manuellt vilket tar sin lilla tid. Om en är bra på Excel kan jag tänka mig att det skulle underlätta ihopräkning.

 4. bam skriver:

  Wow, bra jobbat! Hoppas att du får ett mer jämnt 2017, jag har haft det lite likadant som du verkar det som. Men nästa år, då jävlar..

 5. Lion´s Library skriver:

  Vilken rolig och fin lista 🙂 Gott nytt år!

 6. A ROOM OF MY OWN skriver:

  vilken imponerande sammanfattning du gjort! och så fantastiskt att ha läst så många ur de egna hyllorna. jag kommer att redovisa Kaosutmaningen någon av de närmaste dagarna. får vara nöjd med att ha prickat av 31 punkter av 35. det har varit väldigt roligt att göra den. ett riktigt gott 2017 önskar jag dig

 7. Robert W skriver:

  166 böcker är ju helt otroligt. Jag räknade och kunde konstatera att jag läst 33 böcker…
  Men trots att jag inte läst fler böcker, har jag prickat av 28 av de 35 punkterna i kaosutmaningen. I morgon läggs min redovisning av detta ut på min blogg.
  Du läser en större andel kvinnliga författare än vad jag gör. Jag har som ett litet nyårslöfte att läsa fler kvinnliga författare nästa år.
  Jag önskar dig ett riktigt bra 2017 <3

 8. Tantaugusta skriver:

  166?! Imponerade måste jag säga:)

 9. Gott nytt bokår, de var många!

 10. MissMagic skriver:

  Är så impad av hur mycket du läst. Önskar jag hann med så många böcker. ^^; Men jättekul att läsa din statistik. 🙂

  Jag önskar det ett 2017 fullt av glädje och välmående! Och läsning såklart 😀 <3

 11. Lena skriver:

  Wow så otroligt många böcker du läst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.