Shirahime-Syo

Jag läste nu i veckan om mangan Shirahime-Syo av CLAMP. Jag är inte CLAMPs störst fan, men just den här och xxxHolic är två av mina favoritmangor.

Fyra sagor binds samman med temat snö, is och olyckliga slut. Prologen och epilogen räknar jag som en och samma berättelse som utgör för ramen för de övriga: snön som faller är snöprinsessans tårar, en replik som återkommer i de alla.

När jag var fjorton skrev jag att det var den vackraste mangan jag då ägde. Det är den fortfarande. Stilen är mjuk och flytande och inger en snudd på drömlik känsla.

Min favoritberättelse i den heter The Ice Flower. Den handlar om en ung man som ska ge sig ut i strid och hans unga älskade. Hon säger till honom när de skiljs åt: ”I swear on the waters of
this lake.

From this spring on, just as the waters of this lake never warm I shall await your return without change. Even if my life were to fade, I would transform myself into a flower and await your return.”

Den berättelsen just är så oerhört tragisk i slutet. Det är en oerhört vemodig bok, men så vacker att det riktigt sliter till i hjärtat. Om du är tvungen att bara läsa en enda manga, så tycker jag att det är den här du ska läsa.

 

Lyssnar på: Evanescence – Sweet Sacrifice
Humör: Trött
Läser: Två gissningar. Okej, du har rätt: … och bli ett vackert lik av Maria Hede

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Shirahime-Syo

  1. Pingback: Idag är ingen vanlig dag... - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.