Skärmhjärnan av Anders Hansen

Omslagsbild Skärmhjärnan av Anders Hansen

Författare: Anders Hansen
Förlag: Bonnier (2019)
Antal sidor: 216 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Vår tids största hälsohot är den psykiska ohälsan. Dagens höga tempo, konstanta stress och digitala livsstil med ständig uppkoppling börjar får konsekvenser för vår hjärna. Hur mycket än vi gillar att kolla bildflödet på instagram, nyheterna i mobilen eller filmer på plattan, är vår hjärna inte anpassad till det som dagens samhälle för med sig. Den är helt enkelt i osynk med vår tid. Det innebär dock inte att allt är kört och att det saknas lösningar. Med lite mer kunskap om hur hjärnan fungerar kommer du snart inse att det handlar om ganska enkla och basala saker. Den mänskliga hjärnan är skapad i en helt annan tid, och kanske borde vi visa den lite mer hänsyn.

Anders Hansen är psykiatriker och har tidigare skrivit ett antal populärvetenskapliga böcker. Hjärnstark tog mig med storm när jag läste den 2018 och är en av de stora anledningarna till att jag kom igång med träningen. Skärmhjärnan tycker jag inte når riktigt upp till den nivån, men det är fortfarande en ändlöst fascinerande bok. Andersens styrka ligger i att kunna beskriva avancerade och komplexa forskningsresultat på ett sätt som gemene man kan förstå. På ett lättfattligt vis beskriver han hur sättet vi lever på idag kan leda till att vi upplever stress, ångest och depression, men förklarar även varför. Han förklarar också vilka strukturer i hjärnan som gör att mobilen har blivit vår nya drog och hur den kan påverka vår hälsa och vår sömn. Mobilspel triggar igång dopaminkickar. Skärmens blå ljus lurar vår hjärna att tro att det är en solig dag, vilket får den att ställa in sig på att vara vaken.

Skärmhjärnan bjuder på högaktuell och intressant, men även skrämmande, läsning. Bara att ha mobilen i samma rum innebär att vi tappar i koncentration och fokus. Vår hjärna tycker om genvägar som gör att den sparar energi, vilket innebär att vi tappar i minneskapacitet om vi förlitar oss helt på mobilen. Det bästa sättet för att komma ihåg något är egentligen att skriva det för hand snarare än på datorn. Likaså minns du bättre vad du läser när du läser en fysisk bok än om du läser på en platta.

Det märks att Anders Hansen är engagerad i de ämnen han skriver om, vilket gör Skärmhjärnan oerhört spännande att läsa. Dessvärre upplever jag att mitt mobilanvändande paradoxalt nog blev större efter att jag hade läst den. Eller så blev jag helt enkelt mer medveten.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.