Snöbarnet av Eowyn Ivey

snöbarnet

Betyg: ☆☆☆
Författare: Eowyn Ivey
Originaltitel: The Snow Child
Översättare: Klara Lindell
Förlag: Bazar (2013)
Antal sidor: 381 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så hemskt mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Alaska skulle bli nystarten. Platsen där de kunde läka såren efter det barn de förlorade, det barn som dog. Av ett rent infall bygger Mabel och Jack en dag en vacker liten flicka av snö. Morgonen därpå är flickan borta, men det vimlar av spår av små fötter kring deras stuga. Mellan träden ser de skymtar av ett barn och detta skygga barn kommer att ta stor plats i deras liv. Hennes namn är Faina och de ser henne alltmer som sin dotter. Men varifrån kommer hon? Är hon, som Mabel tror, skapad av is och snö, eller är den mer jordnära sanning flickan har visat Jack den rätta?

Kommentarer

Jag fryser när jag läser Snöbarnet. I romanen har Ivey lyckats fånga kylan och otillgängligheten i Alaska under tjugotalet. Jag kan nästan känna de isiga vindarna bita mig i kinderna. Men även skönheten och kärleken till ett land, som stundtals är oförlåtande, finns närvarande. Kanske är det inte underligt att jag efter ett tag nästan blir förälskad i platsen, jag med.

Det finns en underton av sorg i början av boken som är mycket gripande. Sorgen över det barn de har förlorat, sorgen över att inte kunna prata med varandra, sorgen över att det inte blev som det har tänkt sig. Detta är en sorg som bara förstärks av ensligheten i platsen där de bor. Ivey känner sig inte tvungen att slå läsaren över huvudet med denna sorg via överdramatiska skildringar, utan det är enkelt. Hon har väl lyckats skildra den tysta, snudd på desperata smärtan som plågar både Jack och Mabel inledningsvis. Sorgen tynger dem båda och har skapat en spricka mellan dem då de båda är oförmögna att tala om sina upplevda misslyckanden.

Att lindra denna sorg sker inte över natt, utan det är en organisk process med sina framsteg och bakåtsteg. Med det sagt, så tycker jag oftast om hur Mabels och Jacks förhållande skildras. I en kultur där vi tycks fixera på ungdomlig kärlek och sexualitet, där medelåldersmänniskors kärlek och förhållanden vanligtvis skildras som olyckliga med inslag av sexuell dysfunktion, känns det som en frisk fläkt med ett par som betraktar sig själva som gamla som får vara kära. Som får bete sig lite fånigt, fnittra och ibland bara gripas av häftigt begär till varandra. De verkar stundtals så kära att det riktigt pirrar i kroppen.

Myt och realism blandas i texten. Snöbarnet innehåller som element bygger på en rysk folksaga, där ett par som inte är helt olikt Jack och Mabel skapar en dotter av snö. Jag gillar att Ivey inte har hållit sig till en version av sagan, utan att hon har blandat element från flera versioner.

Realismen finns där i kampen för överlevnad. I jakten, där jaktlyckan kan avgöra om du har mat eller inte över vintern. Det är ett hårt liv Mabel och Jack och en skada kan leda till att de hamnar på svältgränsen. Men kärleken till platsen och till Faina driver dem vidare till att försöka överleva.

Snöbarnet är en mystisk och gåtfull berättelse som definitivt passar i vintertider. Ivey har lyckats skulptera fram karaktärer som känns realistiska och som är som dina vänner vid slutet av boken. En mycket stark debut.

Andra som har bloggat om Snöbarnet

Bokfrossa; Boklysten; Maddes bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Snöbarnet av Eowyn Ivey

 1. Lena skriver:

  Låter intressant!

 2. Låter verkligen som en bok jag måste läsa! Kanske hade varit perfekt under jul när jag antagligen spenderar lite tid i Kiruna 🙂

 3. Gia - Bokfrossa skriver:

  Jag älskade den här boken. Egentligen kan jag inte riktigt sätta fingret på varför för den var ju väldigt långsam i tempot men det var något med den som verkligen tilltalade mig.

 4. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2013 » C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Fredagsenkät » C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Tematrio: Sånt som är kallt - C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Nytillskott i oktober 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

 8. Pingback: Mot den glittrande snön vid världens ände av Eowyn Ivey - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.