Sol-ägget / Puttes äventyr i blåbärsskogen av Elsa Beskow

Författare: Elsa Beskow
Illustratör: Elsa Beskow
Förlag: Bonnier Carlsen (2008)
Antal sidor: 26 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Den lilla älvan lever i skogen och dansar fram de olika årstiderna. Hon kommer överens med alla skogens levande väsen, särskilt småfåglarna. Så fort hon hittar ett ägg på backen skyndar hon sig att återlämna det till de oroliga föräldrarna. När hon hittar ett stort gyllene ägg på backen inser hon att det måste vara solen som tappat bort det.

När jag ska försöka beskriva min upplevelse av Sol-ägget så finner jag att jag har svårt att sätta ord på det. Helt enkelt är det en ljuvlig berättelse. Den lilla älvan som vill så väl och hjälpa alla, inklusive solen, att få tillbaka sina barn. Hon är så himla rar.

Illustrationerna bidrar också till den enorma charm som Sol-ägget har. De bär alla Elsa Beskows signum vad det gäller komposition och färgval, men här överträffar hon nästan sig själv. Detaljerna i den lilla älvans klädsel, fåglarnas utseende, djuren överlag… det är fantastiskt. Verkligen utsökt arbete.

Sol-ägget innebär helt enkelt ljuvlig och charmig läsning för så väl vuxna som barn.

Författare: Elsa Beskow
Illustratör: Elsa Beskow
Förlag: Bonnier Carlsen (2008)
Antal sidor: 31 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Putte ger sig ut i skogen för att plocka blåbär och lingon att ge sin mamma på mors dag. Men han har inte någon vidare tur. Tills han känner en liten lätt beröring vid sin fot. Ett underligt och magiskt äventyr är just på väg att ta sin början.

Puttes äventyr i blåbärsskogen är en verkligt charmig berättelse. De äventyr han upplever är fartfyllda och lustiga. Fantasi led verkligen inte Elsa Beskow någon brist på, och jag undrar hur hon kom på alla dessa små fantastiska sagor. Även om detta inte blir en av mina favoriter, så tycker jag mycket om den.

Även i Puttes äventyr i blåbärsskogen gifter sig text och bild fruktansvärt väl ihop. Illustrationerna stödjer upp berättelsen på ett alldeles utomordentligt vis. Även här ges prov på Beskows fantastiska sinne för färg och komposition, vilket gör det svårt att sluta titta på bilderna. Flera skulle jag vilja rama in och sätta upp på väggarna.

Även Puttes äventyr i blåbärsskogen bjuder på ett charmigt äventyr som kommer förtrolla såväl den vuxne som den unge läsaren.

 

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Sol-ägget / Puttes äventyr i blåbärsskogen av Elsa Beskow

 1. Marias bokhylla skriver:

  Just de här två gillar jag också. De har hållit tiderna igenom, och det är ju tyvärr inte alla barnböcker som har gjort det. Tänker väl främst på Hattstugan där det är minst hot om stryk.

  Putte har vi läst för sonen som godnattsaga ett tag, och han har verkligen gillat den. 🙂 och Solägget minns jag från när jag var liten.

 2. Camilla skriver:

  Precis dessa två böcker från Beskow är mina favoriter genom tiderna också.

 3. Lena skriver:

  Puttes äventyr i blåbärsskogen och flera Beskow-böcker till har jag läst massor med gånger, men Sol-ägget jag jag inte ens sett tidigare. Tack för tipset.

 4. Solägget gjorde outplånliga intryck närvi hade den som första högläsningsbok i ettan ?

 5. Pingback: Elsa Beskows sagoskatt: Trull - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.