Elsa Beskows sagoskatt: Trull

Omslagsbild Elsa Beskows sagoskatt; Trull.

Författare: Elsa Beskow med flera
Illustratör: Elsa Beskow
Redaktör: Sara Hedenberg och Annika Lundeberg
Serie: Tripp, trapp, trull, #3
Förlag: Bonnier Carlsen (2011)
Antal sidor: 141 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Elsa Beskows sagoskatt: Trull är den avslutande delen i denna praktfulla sagosamling. Här återfinns några av hennes mest älskade sagor, såsom Solägget och Puttes äventyr i blåbärsskogen. Boken innehåller också några av Alice Tegnérs mest sjungna barnvisor. Här återfinns dock även några mer okända guldkorn ur Elsa Beskows fantastiska värld, till exempel sagan om de fem små grå ullgarnsnystanen, kattfötternas vis samt vokalerna från ”Vill du läsa?”

Det är med visst mått av sorg som jag har nått fram till Elsa Beskows sagoskatt: Trull. Nu är det ingen mer av de här vackra böckerna som väntar mig. Men som tur är kan jag ju återgå till dem: till Beskows fantasirikedom, finurliga rim och vackra bilder. Bilderna är väl det som jag minns mest med Beskow från min barndom: färgerna, kompositionen, skönheten. Det är bilder att försjunka i och hitta nya detaljer.

Sorgligt nog är det mycket av Elsa Beskows sagoskatt: Trull som jag redan har läst, och det ganska nyligen. Men jag får även stifta en del bekantskap. Sagan om den nyfikna abborren är för mig helt ny: en saga där en abborre metas upp och hans vänner måste komma samman för att rädda honom.

Elsa Beskows sagoskatt: Trull fångar ett svunnet samhälle, både på gott och ont. Som förordet mycket riktigt pekar ut så levde Beskow i en annan tid, vilket kräver att föräldrar diskuterar problematiska aspekter med sina barn. Men det fångar också sådant som vi inte har särskilt mycket erfarenhet av, såsom Pelles nya kläder där vi får följa hur kläder blir till från det att ullen klipps till att kläderna till sist kan syss.

Elsa Beskows sagoskatt: Trull är liksom sina föregångare en riktig skatt att ha i sin bokhylla, som fyller en med myskänslor.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Elsa Beskows sagoskatt: Tripp (recension)

Elsa Beskows sagoskatt: Trapp (recension)

Elsa Beskows sagoskatt: Trull

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Elsa Beskows sagoskatt: Trull

  1. Sara Pepparkaka skriver:

    Vi måste avskriva ett ex av Solägget på jobbet, men jag sparade en av de fina bilderna (och en av dem som inte blivit sönderriven..) och hängde på min anslagstavla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.