Sommarens bästa, del 2

I fredags handlade bloggen enbart om hösten, men jag är ju faktiskt inte riktigt klar med sommaren. Vi fortsätter med min lilla lista över sommarens bästa böcker och har nu kommit fram till de fem sista.

Listan är i kronologisk ordning:

Sinner av Maggie Stiefvater

En av mina favoritförfattare återvände i sommar till den serie som gjorde att jag fick upp ögonen för hennes författarskap. Cole St. Clair återvänder till Los Angeles efter sin kollaps och förmodade död. Nu är han tillbaka i en stad där alla håller andan i väntan på att han ska misslyckas och dit flickan han en gång trodde sig älska har flytt. Isabel Culpepper är den enda som vet var han var under den tid som han var försvunnen och som känner till hans märkliga förmåga att förvandla sig till varg.

När jag hörde att Maggie Stiefvater inte riktigt kände sig färdig med den här serien, utan att det återstod en bit att berätta om Cole och Isabel, var jag väl lite besviken över att Sam och Grace inte skulle vara med. Men det gick snart över. Jag blev påmind om varför hon är en av mina favoritförfattare. Det är kanske inte en fartfylld bok, men det är ett kärt återseende med den här världen.

A Room of One’s Own av Virginia Woolf

Bildkälla: Goodreads.

Från fantasy till en feministisk klassiker. Denna essä bygger på ett antal föreläsningar som Virginia Woolf höll vid Newnham College och Girton College, två skolor för kvinnor vid Cambridge. Berättaren rör sig i det fiktiva Oxbridge och i London, och funderar kring kvinnors och mäns olika förutsättningar för att skapa och bli författare. Detta leder fram till slutsatsen att kvinnor måste ha ett eget rum och en stadig inkomst för att bli författare.

Detta är min första bekantskap med Virginia Woolf och det lär nog bli fler. Jag blev upprörd och omskakad av essän, dels på grund av dess ämne enbart, dels på grund av att den kom ut i slutet av 1920-talet och det fortfarande finns saker som känns igen idag. Det finns mycket i den här som är värt att fundera kring och diskutera. En bok som jag önskar att fler skulle läsa.

Jonathan Strange & Mr Norrell av Susanna Clarke

Bildkälla: Goodreads.

Under den senare delen av sommaren läste jag väldigt mycket bra fantasy. Bland annat denna hyllvärmare. I ett alternativt England finns det många som studerar magi, men ingen som kan utöva den. Åtminstone tills den enigmatiske Mr Norrell gör inträde på banan. Magin återvänder med honom och han ställer sina krafter till förfogande för regeringen i kampen mot Napoleon. I London möter han den unge, begåvade Jonathan Strange som kommer visa sig vara en nyckelperson i återupprättandet av magin. Men deras meningar om vad som bör återupprättas går isär och vänskapen surnar. Samtidigt hotar något allt som Strange håller kärt.

Det här är en riktig tegelsten som inte går i särskilt högt tempo, men som ändå är förvånansvärt svår att lägga ifrån sig. Susanna Clarke har byggt upp en väldigt övertygande värld och tonen i boken får det att framstå som om den är skriven under 1800-talet. Den är värd sitt sidantal.

Hatet av Maria Sveland

Bildkälla: Goodreads.

En av förra årets mest omtalade böcker blev också läst nu i sommar. Det hela börjar med ett dödshot. Vreden ligger i startgroparna efter det att rädslan har lagt sig och ett skrivande tar vid. Hatet är en berättelse om ett Sverige i förändring där ett nytt debattklimat sakta har vuxit fram, och där det är alltmer legitimt att avsky feminismen och dess företrädare.

Jag blir skakad och arg. Det är en väldigt viktig bok som Sveland har skrivit och som visar en bild av Sverige som de flesta inte vill kännas vid, men som definitivt finns. Jag köper inte allt hon skriver rakt av, men det här är en bok som behövs. Läs, bli arg, diskutera.

Främlingen av Diana Gabaldon

Bildkälla: Goodreads.

Andra världskriget är över och det är dags att återvända till det ”vanliga” livet. Sjuksköterskan Claire Randall åker till Skottland på en andra smekmånad för att knyta an till sin man på nytt efter år av separation. När Claire kliver genom en stencirkel, faller hon genom tid och rymd och hamnar i ett Skottland där skottarna strider för sin frihet mot engelsmännen. Hennes oväntade tidsresa kan ha landat henne i faror och intriger som hon inte kan värja sig mot.

Jag brukar ju ha svårt för tegelstenar och hela denna serie består av just tegelstenar. Men efter ett tag sögs jag fast i handlingsförloppet på ett sätt som gjorde att jag glömde tid och rum. Jag gillar Claire, som har så mycket skinn på näsan, och även Jamie, trots att vi inte alltid kommer överens. Serien är otroligt beroendeframkallande och jag ser fram emot att läsa resten framöver.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar på Sommarens bästa, del 2

  1. Främlingen och Jonathan Strange & Mr Norrell har du fått mig sugen på. Nu behöver dygnet bara mer timmar också…

  2. Pingback: Bokbloggsjerka: Vad för spännande jag har läst i sommar - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.