Sommarens bästa, del 1

Nu är sommaren över för min del, åtminstone den lediga biten av den. Idag återvänder jag till universitetet och den sista kursen innan jag kan plocka ut min fil. kandidat i psykologi. Ganska så spännande, lite pirrigt, och inte så lite skräckinjagande.

Jag tänkte försöka summera sommarens bästa och mest minnesvärda upplevelser. Som ”sommar” räknar jag juni till augusti och får reservera mig för att jag kanske läser ytterligare någon bok i augusti som borde placeras här. I skrivande stund har jag under sommaren läst 30 böcker och listan består av de åtta titlar som jag fastnade allra mest för.

Listan är i kronologisk ordning och spänner över två inlägg. Det andra kommer nästa måndag.

Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman

oceanen vid vägens slut

Bildkälla: Goodreads.

När jag recenserade den här skrev jag att det är en bok för vuxna som kan se tillbaka på sin barndom med ett visst mått av nostalgi. Det är nämligen som så att den namnlöse berättaren återvänder till sin barndoms trakter för en begravning. Av en slump hamnar han på en bänk vid en ankdamm och börjar minnas den där sommaren när han var sju. Sommaren då gruvarbetaren som handlade med opaler en dag hittades död i en bil. Sommaren han lärde känna familjen Hempstock som äger bondgården: elvaåriga Lettie, hennes mamma och mormor. Sommaren Ursula Monkton blev familjens barnflicka. Sommaren då Lettie försvann.

Neil Gaiman och jag har ett bra förflutet, och han har bara gjort mig besviken en gång. Den här boken förtrollade mig. Det finns så mycket som är värt att citera därför att han har ett sådant fantastiskt sätt med språket. Men det är också en berättelse med mycket driv i och den är stundtals riktigt otäck. Om du är nyfiken på Neil Gaimans författarskap, så är definitivt det här ett hett tips.

I en människa av John Irving

17557706

Bildkälla: Goodreads.

Vi går från fantasy till realism. I den här boken stiftade jag bekantskap med den unge Billy, som växer upp i 40-talets Vermont. Snart blir han varse att han har en tendens att falla för fel personer, män som kvinnor, och detta återkommer genom hela hans liv. Berättelsen sträcker sig från hans första vilda förälskelse i bibliotekarien miss Frost, något som han ständigt ska återkomma till, och vidare till Wien, Los Angeles, aidsepidemins New York och tillbaka till födelsestaden igen.

Det här är en bok om sex, sexualitet och könsidentitet. Om att växa upp och hitta sig själv. Om att som ung upptäcka föräldrarna inte vet allt, kan allt, utan också har brister och ljuger och har hemligheter. Berättelsen rör sig över olika tidsrum, men det blir aldrig förvirrande. Det finns en balans mellan humor och svärta som jag tycker är mycket tilltalande.

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt

17909974

Bildkälla: Goodreads.

Vi håller oss kvar inom USA och något sånär samma ämne, men förflyttar oss till 1980-talets AIDS-kris. June är en udda fjortonåring som står sin morbror Finn väldigt nära och han är den ende som tycks förstå henne. När han går bort i AIDS-relaterad sjukdom blir hon lämnad ensam kvar. Hålet efter Finn kan inte fyllas av någon annan. Men på begravningen blir hon medveten om en mystisk man, som hennes mamma kallar för Finns ”specielle vän”. När mannen tar kontakt med henne växer en oväntad vänskap fram mellan dem och oanade hemligheter kommer till ytan.

Mycket fint om en udda vänskap som föds genom en delad sorg. Det var inte alla gånger som jag blev lika berörd som jag förväntades bli och jag tyckte den tappade en del på slutet. Eller drog slutsatser som jag inte förstod anledningen bakom. Ändå var den överväldigande känslan av att skildringen av vänskap och sorg var så fin att den här kommer att dröja sig kvar hos mig länge.

Dikter av Karin Boye

3277923

Bildkälla: Goodreads.

Det har varit lite av en Karin Boye-sommar och jag har läst tre titlar av henne. För första gången har jag testat hennes romaner, som var bra men inte nådde upp till samma nivå som hennes dikter. Därför att jag blev åter påmind om hur mycket jag älskar hennes dikter och hur mycket de talar till mig.

I min recension skrev jag: ”Fastän jag har läst Dikter otaliga gånger, berör de mig på djupet på samma sätt och det känns som om det är mig hon blottar för världens ögon.”

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

5 svar på Sommarens bästa, del 1

  1. Anna A skriver:

    Blir sugen på att läsa alla dessa 🙂

  2. Pingback: Sommarens bästa, del 2 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Bokbloggsjerka: Vad för spännande jag har läst i sommar - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Augustienkät - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.