Teckningskonstens grunder av Barrington Barber

Omslagsbild Teckningskonstens grunder av Barrington Barbr

Författare: Barrington Barber
Originaltitel: The Fundamentals of Drawing
Översättare: Olle Sahlin
Förlag: Arctic (2007)
Antal sidor: 208 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Barrington Barber började sin bana inom reklam och tv som designer och art director. Senare har han undervisat på Ealing Art School och frilansat som designer, illustratör och målare. I Teckningskonstens grunder tar han hjälp av sin erfarenhet för introducera de välbeprövade principer som styr hur du åstadkommer en bra teckning. Djuplodade instruktioner lär ut de grundläggande teknikerna. Andra avsnitt handlar om stilleben, växter, landskap, djur, modellteckning och porträtt, samt komposition. Från att fånga perspektiv och rörelse till detaljer, så kommer du lära dig skapa vackra, realistiska teckningar.

Jag köpte Teckningskonstens grunder på bokrean 2012, men den har sedan dess stått och samlat damm i min hylla. Vilket är synd, för det här visade sig nämligen vara en riktig pärla. Barber går mycket pedagogiskt tillväga. Boken är uppbyggd som en kurs i teckning där du börjar med de mest grundläggande saker som att teckna olika figurer till hur du åstadkommer olika effekter när du ska skugga din teckning.

Teckningskonstens grunder är indelad i olika kapitel och varje kapitel har sin blandning av teori och övningar. Tanken är att du ska genomföra övningarna medan du läser boken, innan du går vidare, men det gjorde inte jag i det här skedet. Jag tänker dock gå tillbaka i november och göra en del av övningarna. För bara genom att titta på teknikerna och applicera dem i mitt eget tecknande höjde kvaliteteten på många av mina teckningar.

Tonen i Teckningskonstens grunder är avslappnad och uppmuntrande medan han guidar läsaren genom skillnaden mellan att titta och att se, om att slappna av när man tecknar. Det finns ett fint avsnitt om hur man kan använda olika pennstreck för att väcka atmosfär eller sinnesstämning: en båt som tecknas med enkla streck och mjuka skuggor för att understryka dess eleganta design, eller grövre streck för att understryka något mekaniska, grova kvalitet.

Teckningskonstens grunder är en fantastisk bok om teckningskonstens olika tekniker. En bok att återvända till om och om igen.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.