Tematrio: Fåglar och flygfän

TematrioDå var det torsdag och jag är ledig idag, vilket gör att jag känner att jag kanske skulle ta och hänga med på veckans tematrio. Lyran vill att vi ska berätta om tre böcker vars titel innehåller referenser till en fågel eller en flygande insekt!

Över näktergalens golv av Lian Hearn är första delen i Sagan om klanen Otori. Takeo växer upp i en sekt och tvingas se sin by utplånas. En adelsman adopterar honom och för honom med till staden där hans sanna ursprung avslöjas, samt de förmågor som gör att många vill utnyttja honom. Inspirerat av ett historiskt Japan är det här riktigt bra fantasy.

Besvärjerskan och svanen av Patricia A. McKilipp läste jag för en herrans massa år sedan, men minns den som väldigt bra. Huvudpersonen Corleu passar inte in bland Vägfolket med sitt blonda hår och fascination för legender. När de fastnar i ett till synes ändlöst träsk bryter han mot ett tabu: han stiger över en tröskel för att rädda dem alla och hamnar i kollisionskurs med barndomens legender. Komplex och surrealistisk.

Eldfågeln av Annika Thor var en av mina favoritböcker som barn. En historisk roman som utspelar sig under 1400-talet där fjortonårige Mathias skickas från sin hemby på tyska landsbygden till norska Bergen för att arbeta åt Hansa-köpmännen. Briljant skildring av ett hårt liv, utanförskap, vänskap och homosexualitet.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Tematrio: Fåglar och flygfän

 1. tror inte att jag läst någon av dessa.

 2. Robert W skriver:

  Tiderna förändras och vi med dem. Jag kan inte påminna mig att jag som barn läste några böcker som berörde homosexualitet. Min barndoms hjältar var ganska asexuella – Kalle Anka, karaktärerna i femböckerna, tvillingdeckarna 😉

 3. Eldfågeln väcker något slags minne hos mig, möjligen har jag läst den. Får kika på det lite närmare =) Barndomens böcker trillar lätt ut ur minnet efter ett antal år =).
  Över näktergalens golv är riktigt bra =)

 4. Lena skriver:

  Här var det tre titlar som jag inte läst.

 5. Över näktergalens golv är en favorit, de andra har jag inte läst, men blir lite road av beskrivningen av Besvärjerskan och svanen – han kliver över en tröskel 😀 Låter som en mild form av fantasy, ofta reser de ju omkring i hela böcker 🙂

 6. Sara skriver:

  Över näktergalens golv tyckte jag om men de andra har jag inte läst. Osäker på om jag har läst något av Thor men jag borde ha gjort det, tycker jag. Den andra boken lät intressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.