Tematrio: Familjekrönikor

Tematrio

Nu har jag suttit hela dagen begravd med näsan i böcker som handlar om handledning och coaching, och är bara alltför glad att få ta en paus och skriva om skönlitterära böcker. Denna veckan uppmanar Lyran oss att vi ska berätta om tre fängslande familjekrönikor.

Jag läser inte så mycket familjekrönikor, så alla tre blev böcker jag har skrivit om mer än en gång förut. Men ta det som det beröm det är: alla tre är ytterst läsvärda böcker.

Andarnas hus av Isabel Allende är Allendes debutroman och skildrar livet för tre generationer av kvinnor i Chile. Clara har paranormala förmågor och kan förutse framtiden. Hon gifter sig med Esteban och får tillsammans en dotter vid namn Blanca. Hon förälskar sig i en man som Esteban tycker är ovärdig, men den relationen producerar vad som kommer bli hans största glädje: dotterdottern Alba, en ambitiös flicka som kommer att leda familjen och landet i en revolutionär framtid.

Eight Million Gods and Demons av Hiroko Sherwin skildrar livet för en japansk familj från Meijierans slut till slutet av andra världskriget. En idealistisk politiker, Taku, gifter sig med den mycket yngre Emi. Paret är till början lyckligt, men kan inte få barn och Takus jobb för honom bort från hemmet allt oftare. När hon till sist föder en hälsosam son, hoppas Emi att det ska laga revan i äktenskapet. Men hon upptäcker ett förödande svek när den vackra geishan Hana gör inträde i hennes liv.

Wild Swans av Jung Chang skildrar tre generationer av kvinnor i ett Kina i förändring. Jung Changs mormor fick sina fötter bundna när sedan började försvinna och blev konkubin till en krigsherre. Changs föräldrar var idealistiska kommunister som deltog i Den långa marschen och tillhörde kommunistpartiets elit. Chang själv var under en period rödgardist, sedan bonde och diverse annat.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Tematrio: Familjekrönikor

  1. Johanna skriver:

    Andarnas hus har jag kvar att läsa. Tack för påminnelsen! 🙂

  2. Maria skriver:

    Jag tänkte på Andarnas hus, men jag tyckte så illa om Allendes senare böcker så jag hoppade över den. Wild Swans vill jag läsa.

  3. Freja skriver:

    Den här trissen kommer jag att få anstränga mig en hel del för. Jag läser inte släktkrönikor så ofta… Fast Andarnas Hus har jag läst och gillade!

  4. Wild Swans får jag för mig att jag kanske har läst, men är inte säker. Om inte borde jag nog läsa den, låter som en bok jag skulle gilla 🙂

  5. Anna skriver:

    Vilda svanar är en av mina favoritböcker, det är nästan så att jag inte kan tänka mig att läsa om den så att jag blir besviken.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag har funderat på att läsa om den, men är lite rädd för att göra det. Det var i princip den första boken jag läste om Kina och idag har jag läst mer, läst kinesiska till och med, så jag har nog ett annat perspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.