Tematrio: Historiens vingar

Tematrio

Denna tisdag börjar lite småsegt och jag har svårt att vakna till på riktigt. Jag hoppas ändå att jag kommer vakna till av att skriva om veckans tematrio. Denna vecka uppmanar Lyran oss att berätta om tre bra historiska romaner eller filmer!

Jag tänkte att jag kör ett tema i temat och berättar om tre riktigt bra titlar som utspelar sig under andra världskriget.

Kodnamn Verity av Elizabeth Wein handlar om en kvinnlig spion, som efter att ha blivit inflygen till Frankrike blir tillfångatagen av Gestapo. Efter veckor av tortyr går hon till sist med på att skriva sin bekännelse. Det blir en berättelse om vänskapen med piloten Maddie och deras kamp under kriget. Om Verity. Gripande om kvinnlig vänskap med en riktigt snygg berättarteknik.

När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka utspelar sig i eftersviterna av Pearl Harbor, när den japanskamerikanska befolkningen till synes över en natt förvandlades till fienden. En kvinna med dotter och son interneras i Utah och i öknen möter de många rädslor. Julie Otsuka skriver helt fantastiskt om en bit historia som vi inte talar särskilt mycket om.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson utspelar sig egentligen i både nutid och dåtid, men med en övervikt på det förflutna. Det är Miriams åttiofemårsdag och när hon får ett romskt silverarmband utbrister hon att hon inte heter Miriam. Familjen blir skrämd och undrar om hon har blivit dement. Men nu är det dags för hemligheten kom ut: hur en romsk flicka vid namn Malika blev en judisk flicka vid namn Miriam, om Auschwitz, om Ravensbrück. Oerhört starkt, snudd på brutalt, och gripande.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 svar på Tematrio: Historiens vingar

 1. Ugglanoboken skriver:

  Alla de här vill jag läsa, men har inte hunnit så långt ännu… Speciellt Jag heter inte Miriam står högt på att-läsa-listan!

 2. Boklysten skriver:

  Kodnamn Verity och Jag heter inte Miriam finns på min vill läsa-lista.

 3. Linda skriver:

  Alla skulle jag vilja läsa. Men har alltför många böcker jag vill läsa men den sista boken har jag på listan:).

 4. De två översta finns på min lista, Miriam har jag läst. Blev nog mest chockad av hur hatisk stämningen i Sverige var efteråt, när alla ändå visste hur jävligt det kunde gå… Är svårare att lära av historien än det borde vara.

  Har förresten taggat dig i Mustaschenkäten, om du har lust och tid…
  http://mshisingen.blogspot.com/2015/02/mustaschenkat.html

 5. Johanna skriver:

  1 & 2 har jag läst – Miriam väntar jag på ska komma som pocket. 🙂

 6. Helen skriver:

  Tre riktigt bra titlar här! Jag har läst alla tre och gillade dom alla väldigt mycket.

 7. Sanna skriver:

  Jag läste just ut ”Jag heter inte Miriam”, den var ju fantastisk!

 8. Marie Eggimann skriver:

  De två översta var jag inte superimponerad av och den sista har jag inte läst.
  Men den är jag sugen på

 9. Sofia skriver:

  Jag heter inte Miriam har jag också i min trio 🙂 De andra två har jag inte läst, tack för tipsen!

 10. Lena skriver:

  Här är det tre böcker som jag verkligen vill läsa. När kejsaren var gudomlig har jag till och med hunnit köpa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.