Tematrio: In English, please

Veckans tematrio hos Lyran. Hon skrev: Ge mig tips på tre bra engelskspåkiga böcker, tack!

Detta borde vara right up my alley, så att säga, då jag läser snudd på mer på engelska än på svenska. Det blev dock väldigt svårt eftersom jag läser så mycket och hade svårt att begränsa mig.

1. Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro utspelar sig i ett alternativt universum, så att säga. Efter andra världskriget tog medicinsk forskning och särskilt forskningen om kloningen en radikal vändning. Kloner föds upp som en sorts reservdelar och de vårdar de andra klonerna tills de dör. Om de är bra vårdare får de uppskov med att bli donatorer. Boken följer en grupp av dessa kloner som växer upp och det är en av de bästa böcker jag har läst, men också väldigt otäck. Den filmatiserades 2010, tror jag, med Keira Knightley och Andrew Garfield i huvudrollerna.

2. Stardust av Neil Gaiman är en saga för vuxna med Gaimans omisskänliga humor och mörka stil. Lättläst och förtrollande.

3. Shadows over Baker Street är en anatologi där H.P. Lovecraft möter Sherlock Holmes. Ibland blir det lite tjatigt med att de alla tycks ha valt samma bit av Lovecrafts mythos, men de flesta berättelserna är väldigt välskrivna. Det finns ett par som sticker ut och är ännu bättre än de andra, bland annat Neil Gaimans A Study in Emerald.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Tematrio: In English, please

  1. Anna skriver:

    Fina tips du ger! Jag har inte läst en enda av de författarna. Särskilt Ishiguros Återstoden av dagen har jag tänkt mig att läsa. Filmen är ju verkligt fin.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag läste Återstoden av dagen förra året och det är en bra bok. Har inte sett filmen, men tyckte att boken var helt okej. Men jag föredrar nog hans senare böcker såsom Never Let Me Go och Nocturnes 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.