The Age of Miracles av Karen Thompson Walker

the age of miracles

Författare: Karen Thompson Walker
Förlag: Simon and Schuester (2014)
Antal sidor: 373 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket| Adlibris, Bokus, CDON

Dagen börjar som vanligt när Julia och hennes föräldrar vaknar upp i deras förortshem i Kalifornien. Men allting är förändrat: jordens rotation har märkbart börjat sakta ned. Först blir dagarna längre med några minuter, sedan några timmar, tills dag och natt tycks byta plats. Till en början är den enorma förändringen nästan omöjlig att förstå. Håller jorden på att gå under? Ändå måste livet fortgå som vanligt. Julia utstår ensamheten och förtvivlan av att sticka ut och bevittnar hur fenomenet påverkar världen, samhället, hennes familj och henne själv.

När vi tänker oss ungdomsdystopier är det nog totalitära regimer, kamp för överlevnad och revolution vi får upp för vårt inre öga, vilket är sådant som jag också älskar. Men det finns en typ av dystopi som ofta glöms bort i ungdomsböckernas sfär: naturkatastrofens dystopi. The Age of Miracles är ett synnerligen fint exempel på den typen av dystopi.

The Age of Miracles är en stillsam berättelse som visar på hur, även mitt i katastrofen, livet fortsätter. Människor anpassar sig till sina nya villkor, gör sitt bästa för att överleva att de ibland blir utan ljus under längre perioder eller gassande ljus andra perioder, att magnetfält börjar ge upp. Det känns som om en realistisk skildring av vad som skulle kunna hända om rotationen plötsligt saktade in. Vem har inte sagt att de skulle vilja ha fler timmar på dygnet? Efter att ha läst The Age of Miracles kommer jag nog akta mig för att säga det igen.

Det finns även vardaglig aspekt i The Age of Miracles. Katastrofen hänger visserligen över Julias huvud, men det är också vardagliga problem som krånglar till hennes liv. Ensamhet och att helt plötsligt stå utan kompisar. Oskyddad i den hårda mellanstadiemiljön där det är lätt att förvandlas till ett offer. Att se sina föräldrars äktenskap falla sönder mitt framför ögonen på sig. Att bli kär första gången och utforska sin spirande sexualitet. Ändå just inom ramarna för den förändring som håller på att ske, att allting gradvis blir lite värre.

Kanske är det vardagliga i The Age of Miracles som suger tag i mig. Jag är väldigt förtjust i Julias röst, även om det tog ett tag innan jag insåg att hon återberättade händelserna, att hon var äldre. Känslorna av utanförskap och att vara kär är lättigenkännliga. Kanske gör det också The Age of Miracles otäckare eftersom det känns som om det är vår värld det inträffar i. Att det skulle kunna hända oss.

The Age of Miracles är ett fascinerande tankeexperiment, otäckt på ett stillsamt vis, och så fullständigt övertygande att det känns som om jag är där.

betyg4

Andra som har bloggat om The Age of Miracles

BoklystenEnligt OFridas bokhyllaKattugglan; MsHisingen; Pocketlover

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på The Age of Miracles av Karen Thompson Walker

  1. Monika skriver:

    Vågar inte läsa vad du skrivit, ska ju läsa den själv snart… en fyra i betyg låter ju bra 🙂

  2. Tyckte också mycket om den här. Läste den för över ett år sen och den har bitit sig fast, kan komma upp i diskussioner ibland 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.