Varia av Charlotta Jonasson

varia

Författare: Charlotta Jonasson
Förlag: Undrentide förlag (2015)
Antal sidor: 131 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Branden ödelade det som kanske var en gång var vår värld, men som numera är Varia. I dess efterdyningar uppstod nya livsformer och andra dök upp från ovan. Änglarna har en förmåga att omvandla människor till sin egen art och låta dem uppgå i deras enda medvetande. Lenkas är en av människorna som har börjat genomgå förvandlingen. Trots att hon försökt fly, visar sig förloppet inte gå att stoppa. När hon möter Varic, en av de könlösa eldoniterna, drabbas hon av känslor som hon aldrig kunnat föreställa sig. Men det finns inget hopp om att stoppa förvandlingen. Eller?

Oj, oj, vilken värld Charlotta Jonasson har byggt upp! Sönderbruten och ödelagd, med underliga tidsfenomen som innebär att du kan resa flera år i tiden från en plats till en annan, och en ständig undergångsstämning. Jag önskar faktiskt att Varia hade varit lite längre så att alla detaljer hade kunnat utforskas mer utförligt, därför mina tankar går verkligen i spinn av världsuppbyggnaden. Om det skulle komma ytterligare en bok som utspelar sig i denna värld så kommer jag definitivt att läsa den.

Trots sin korta längd är Varia inte helt lättläst. Det är inte en bok som jag sätter i mig i en sättning, utan den kräver en hel del reflektion från min sida och pusslande för att få alla fakta att stämma ihop. En sak som jag funderade mycket över var just staden Vindmeld, som är skådeplatsen för större delen av äventyret, och vad den hade för signifikans. Varför var det så viktigt för änglarna att lägga den under sig? Var det enbart för att visiren var den som hon var eller enbart därför att de var tvungna att lägga hela Varia under sig?

Biten med Varic blev lite för mycket instalove för min smak, även om det gav en fascinerande inblick i eldoniternas samhälle (könlösa och polyamorösa, inte alltför vanligt i litteraturens värld). Jag har svårt att förstå vad det är som gör att Lenkas känner så starkt för hon | han (såsom konventionen skrivs) och vi lär egentligen aldrig känna Varic, vilket är lite trist. Återigen tror jag att det beror på att Varia är så kort. Det är flera av karaktärerna som jag hade velat lära känna bättre.

Varia är kanske något för kort och väcker lite frustration eftersom jag hade velat ha mer, men jag går verkligen igång på det här. Och det är väl ett gott betyg: att jag bara vill ha mer?

betyg3

Andra som har bloggat om Varia

En kopp te och en bok

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Varia av Charlotta Jonasson

  1. Pingback: Två nya recensioner | Varia

  2. Pingback: Kaosutmaningen 2015 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Världsbygge utan like |

  4. Pingback: Månadsrapport: April 2015 - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Kaosutmaningen är klar - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.