Askungeleken och andra berättelser av Kelly Link

askungeleken

Författare: Kelly Link
Illustratör: Shaun Tan
Originaltitel: Pretty Monsters
Översättare: Ia Lind
Serie: Pretty Monsters, #2
Förlag: X Publishing (2012)
Antal sidor: 253 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Kelly Links fantasi har inga gränser. I Askungeleken och andra berättelser rör sig de fem novellerna fritt mellan skräck och science fiction. Ett monster på sommarläger. Getter som äter popcorn och svimmar, men inte på en och samma gång. En mor och dotter som rör sig genom en sky av andeväsen. En elak styvsyster. En grupp människor som väntar på att utomjordingarna ska återvända.

Mitt intresse för Kelly Link vaknade i och med att hon ofta jämförs med Neil Gaiman, som är en favorit. Att han själv därtill har varit lyrisk över denna novellsamling, som delades upp i två böcker i svensk utgåva, gjorde att jag direkt slog till. Fel grav och andra berättelser fick dock ett ytterst ljummet mottagande hos mig, och det dröjde nästan två år innan jag läste del två, Askungeleken och andra berättelser.

Men här blev jag positivt överraskad. Kanske därför att jag inte längre hade så höga förväntningar. Askungeleken och andra berättelser inleds med tre riktigt starka kort: Monstret, om en grupp pojkar på sommarläger som upptäcker att fiendestugan inte ljög om att de hade mött ett monster i skogen; Surfaren, en dystopisk verklighet där utomjordingar gjorde kontakt med mänskligheten, bara för att försvinna, och influensaepidemier gör sitt bästa för att utrota människorna; samt Kommendanten från Abal, som handlar om en mor och dotter som kan se och fånga andeväsen. Alla tre är riktiga pärlor till noveller, men min favorit är nog ändå den sistnämnda. Huvudpersonens kön förändras under berättelsens gång på ett sätt som får min fantasi att spinna igång.

Askungeleken och andra berättelser avslutas dock med sina två svagaste kort: Söta monster, ett ambitiöst projekt som jag tror skulle ha fungerat som roman eftersom den nu blev lite kort och hoppig och inte lyckades leverera den spänning som den utlovade, och Askungeleken, som handlar om en pojke som leker Askungen med sin styvsyster. Även om de är svagare än de andra tre, så är de ändå klart godkända. Det känns som om Link får till sluten bättre än vad hon gjorde i föregående samling: fortfarande lämnas de öppna, men säcken knyts ihop bättre.

Askungeleken och andra berättelser är en fantasieggande novellsamling med ett flertal riktiga pärlor till noveller.

betyg4

Andra som har bloggat om Askungeleken och andra berättelser

Carolina läser…; Jennies boklistaVindar och vansinne

Andra delar i serien

Fel grav och andra berättelser (recension)

Askungeleken och andra berättelser

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Askungeleken och andra berättelser av Kelly Link

  1. Pingback: Månadsrapport: Mars 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.