Fel grav och andra berättelser

fel grav och andra berättelserBetyg: ☆☆☆
Författare: Kelly Link
Originaltitel: Pretty Monsters
Översättare: Ia Lind
Serie: Pretty Monsters, #1
Förlag: X Publishing (2012)
Antal sidor: 221 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON.

Beskrivning

I Fel grav och andra berättelser får vi möta bland annat en poesiskrivande pojkvän som gräver upp sin flickväns grav för att återta sina dikter, en ung man med märkliga förmågor som säljs av sin moster för att passa upp på trollkarlarna i Perfil, en ung man som under en resa ska rädda en bibliotekarie från en tv-serie från en massa hemskheter…

Kommentarer

Det är synd att hela novellsamlingen inleds med Fel grav. Även om jag gillade berättelsen om poeten som grävde upp sin flickväns grav för att ta tillbaka sina dikter, så är det onekligen den svagaste länken bland novellerna. Den känns lite ryckig och lite halvfärdig. Då känns Trollkarlarna i Perfil, som är min absoluta favorit, betydligt mer välskriven och är värd fem stjärnor. De flesta andra är värda fyra stjärnor, med undantag för Fel grav som är värd tre och den sista som är värd två.

De som har rekommenderat Fel grav och andra berättelser till mig har liknat Kelly Link vid Neil Gaiman. Mycket begripligt. Det är samma skruvade humor, samma absurdism, och jag gillar det. Jag gillar det mycket och jag älskar hur självklart och naturligt det absurda är i berättelserna. Jag vill gärna läsa mer Kelly Link.

Jag är mindre förtjust i att boken kantas av öppna slut. Det gör att ingen av berättelserna känns färdiga, utan det känns som om de har huggits av mitt i och det är väldigt irriterande. Det känns nästan som om jag har blivit snuvad på upplösningen. Kelly Link själv måste älska öppna slut, men själv är jag inte lika förtjust.

illustrationerMer förtjust är jag i varje citat som inleder berättelsen och de väldigt vackra illustrationerna av Shaun Taun. Fel grav och andra berättelser är lika absurd, som den är magisk, och gör mig definitivt sugen på att pröva mer av Kelly Link som författare.

Ett urval av andra som har bloggat om Fel grav och andra berättelser (eller Pretty Monsters)

Bokmalande; Eli läser och skriver; Schitzo-Cookie’s bokblogg och Swedish Zombie.

Andra böcker i serien

Fel grav och andra berättelser

Askungeleken och andra berättelser

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Fel grav och andra berättelser

  1. Pingback: Lästa i april 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Kaosutmaningen - C.R.M. Nilsson

  3. Jenny skriver:

    Jag tyckte också att det var synd att boken inleds med Fel grav, men av helt motsatt anledning. Enligt mig var det en av de bästa novellerna och när jag läst den irriterade jag mig på att många av de andra inte höll samma klass. 🙂

  4. Monika skriver:

    Valde en annan novellsamling än denna när jag till slut hade tagit mig igenom H G Wells noveller. Det får kanske bli denna nästa gång 🙂

  5. Pingback: Veckans skörd #49 » C.R.M. Nilsson

  6. Pingback: Askungeleken och andra berättelser av Kelly Link

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.