The Bedlam Stacks av Natasha Pulley

Författare: Natasha Pulley
Förlag: Bloomsbury (2017)
Antal sidor: 352 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus

Merrick Tremayne kommer aldrig kunna gå obehindrat igen. Därför tvingas han avsäga sig uppdraget till Peru för att leta efter kinin för Ostindiska kompaniet, något som behövs akut när antalet malariafall stiger i de brittiska kolonierna. Men hans kontakter gör honom oumbärlig för uppdraget. Djupt inne i outforskade delar av Peru ligger Bedlam, en stad hans släkt har ett samband med. Staden ligger precis i utkanten av en skog, och altarstatyerna rör sig och de som försöker ta sig över gränsen dör utan pardon. Men djupt inne i skogen växer Kinaträd, vars bark innehåller kinin. Merrick tvingas bege sig in i fientligt territorium och möter där Rafael, en man som tycks ha känt hans farfar. De hemligheter som döljer sig i de peruanska skogarna kommer dock visa sig vara mer värdefulla än vad Ostindiska kompaniet någonsin kunnat föreställa sig.

Förra året läste jag och förtrollades av Natasha Pulleys debutroman The Watchmaker of Filigree Street. The Bedlam Stacks utspelar sig i samma universum, ett alternativt viktorianskt Storbritannien med magi och urverk, men några år innan. En av huvudpersonerna i den tidigare boken gör en liten roll här, men detta är nog ändå strået vassare än hennes debutroman. Den har i princip allt: starka karaktärer, en spännande grundhistoria med bra driv och en stor portion humor och värme som får mig att skratta högt.

Pulleys styrka är hennes karaktärer. The Bedlam Stacks är fyllda av karaktärer att förälska sig i. Merrick är underbar i sig själv, men det är hans komplexa och inte alltid hälsosamma relationer till de omkring honom som är fascinerande. Den vänskap som uppstår mellan honom och Rafael är verkligen fascinerande. En annan sak som jag tycker om med hennes författarskap är att karaktärerna ofta är funktionsvarianta. Merrick har ett dåligt ben, Rafael kan inte känna smärta och drabbas ibland av förlamningar.

Mytologin i The Bedlam Stacks är också fascinerande. Pulley har gjort efterforskningar kring Inkarikets historia och peruansk mytologi, men tagit dessa delar och vridit dem ett snäpp för att skapa något eget. Samtidigt som hon förhåller sig sann till ursprungsmaterialet. Det är en svår balansgång att gå, men det är riktigt skickligt gjort. Det gör också att The Bedlam Stacks inte liknar något annat jag har läst.

The Bedlam Stacks känns som något fräscht och unikt. Det här är en författare jag verkligen kommer att hålla ögonen på.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på The Bedlam Stacks av Natasha Pulley

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.