The Fire Thief av Terry Deary

the fire thief

Författare: Terry Deary
Serie: The Fire Thief Trilogy, #1
Förlag: Kingfisher Books (2006)
Antal sidor: 256 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Slutsåld.

För länge sedan stal Prometheus elden från gudarna och gav den till människan. Som straff kedjades han fast vid en klippa där en örn varje dag hackade ut hans lever. Men nu, efter årtusenden av plåga, är Prometheus fri. Han flyr genom tiden, till Eden City, en mörk och hemsk stad förstörd av industrialismen. I framtiden möter han ett gäng mindre hederliga karaktärer som blir hans vänner. När de hamnar i trubbel gör han sitt bästa för att hjälpa dem. Men gudarna har skickat örnen efter honom och om han använder sina krafter kommer den hitta honom.

Jag köpte The Fire Thief begagnat för ett antal år sedan, eftersom jag är intresserad av grekisk mytologi. En bok med Prometheus i huvudrollen kittlade min fantasi. Det lät lovande och när jag plockade fram den trodde jag att jag skulle gilla den. Inte kunde jag ana att jag skulle uppleva det som en av de mest frustrerande och irriterande böcker jag någonsin har läst.

The Fire Thief har en av de minst sympatiska berättarrösterna någonsin. Perspektivet är en sorts allvetande första person där en äldre version av huvudpersonen Jim berättar om sina äventyr när han mötte Prometheus. Noga poängterar han att han är en aspirerande författare och därför känner han sig nödgad att berätta för läsaren om varenda litterär devis som han använder sig av. Han förutsätter också att han vet vad läsaren tänker, vilket oftast är långt ifrån vad denna läsare faktiskt tänker, och att läsaren är så dum att den aldrig kan ana vad som kommer att hända härnäst. Fast detta är genomskinligt uppenbart. Sedan infogar han fotnoter som förklarar saker för läsaren, som att till exempel att han inte bokstavligen hört ”a pin drop.” En riktigt irriterande besserwisser.

Men hallå, nu är du väl ändå orättvis. The Fire Thief är faktiskt en barnbok. Saken är den att det må vara en barnbok, men det känns inte som om den riktar sig till de andra minsta. Utan till barn som är i en ålder där de förstår metaforer; att de inte behöver få det förklarat för sig att en ”pin” inte bokstavligen ”drops” när du säger ”you could hear a pin drop.” Det är den typen av barnbok som frustrerade mig som barn eftersom den tycks förutsätta att barn är korkade.

På sätt och vis är det ändå skönt att ha läst The Fire Thief. Det är inte varje dag det är så lätt att rensa ur böcker ur hyllan och spara plats.

betyg2

Andra böcker i serien

The Fire Thief

Flight of the Fire Thief

The Fire Thief Fights Back

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på The Fire Thief av Terry Deary

  1. Boklysten skriver:

    Det är ju perfekt att kunna plocka bort böcker utan att riskera att ångra sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.