The Last Letter from Your Lover

The Last Letter from Your Lover

Regissör: Augustine Frizzell
Manusförfattare: Nick Payne och Esta Spalding
Skådespelare: Felicity Jones, Nabhaan Rizwan, Shailene Woodley, Callum Turner, Joe Alwyn
Produktionsår: 2021
Längd: 110 minuter

Journalisten Ellie lever inte sitt bästa liv. Efter att det har tagit slut med hennes pojkvän, slutar varje utekväll med ett engångsligg som hon är livrädd för att komma nära. När hon ska göra research i arkiven på jobbet, hittar hon en slump ett brev som hamnat fel. Innehållet trollbinder henne och snart övertalar hon arkivarien Rory att hjälpa henne fler brev. I mitten av 60-talet har hemmafrun Jennifer Stirling varit om en bilolycka och tappat minnet. När hon hittar passionerade brev adresserade till sig själv, börjar hon nysta i historien. Berättar hennes man verkligen sanningen om bilolyckan? Ju närmare både Ellie och Jennifer kommer sanningen bakom breven, desto närmre kommer de att deras vägar kommer att korsas.

För några år sedan läste jag Jojo Moyes bok som ligger till grund för The Last Letter from Your Lover. Den var jag måttligt imponerad av. Men när jag såg filmen på Netflix tänkte jag att den kanske skulle göra sig bättre som film.

Och det gör sig The Last Letter from Your Lover. Shailene Woodley är en mycket kompetent skådespelerska som ofta underskattas, men här gör hon en riktigt fin rollprestation som Jennifer Stirling. Vi kan nästan ta på frustrationen karaktären upplever över sin begränsade kvinnoroll. Samtidigt har hon fin kemi med Callum Turner, som blir hennes kärleksintresse. Även skådespelarna i den nutida historien, Felicity Jones och Nabhaan Rizwan, har riktigt fin kemi och gör ett bra jobb.

Som i boken, är det den del av berättelsen som utspelar sig i det förflutna som är mest intressant med The Last Letter from Your Lover. Något som filmmakarna har förstått, då de inte ägnar mer tid åt den nutida berättelsen än vad som krävs för att uppdaga vad det är som har skett i det förflutna. Kanske är det därför den romantiska upplösningen mellan Ellie och Rory känns lite påhängd. Överlag blir slutet kanske mest en orgie i sentimentalitet.

Men annars överraskade The Last Letter from Your Lover positivt, då den spelar på bokens styrkor och har strukit dess svagheter för att få fram en rätt romantisk och trevlig film.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.