Tisdagstrion: Tid i titeln

Tisdagstrion

Jag har jobbat midsommarhelgen och är idag ledig. Mina planer är mest att ta det lugnt, kanske att göra klart min zumbainstruktörsutbildning. Men först ska jag ta itu med veckans tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken. Veckans tema är tid i titeln (ordet tid i olika varianter, klockor, tidsangivelser osv.)

Momo eller kampen om tiden av Michael Ende gjorde ett starkt intryck på mig när jag läste den som barn. När man sparar tid, sparar man egentligen på något helt annat. Detta får barnen känna på. Tid är liv. Och ingen har längre tid med barnen. De vuxna märker inte att deras liv blir allt fattigare och kallare. I närmast en dystopi för barn.

The Gap of Time av Jeanette Winterson är Wintersons omtolkning av Shakespeares En vintersaga. Grunden i berättelsen är att en svartsjuk kung förvisar sin nyfödda dotter och orsakar sin vackra hustrus död. Berättelsen har här förlagts till London mitt under finanskrisen och en stad i USA som heter New Bohemia. Även om Winterson är trogen sin förlag, så är detta onekligen en Winterson-bok med hennes unika språk och sätt att bygga upp en berättelse.

Tidsresenärens hustru av Audrey Niffennegger är en annorlunda kärlekshistoria. Clare möter sin make Henry för första gången när hon är sex år. Han lider av en märklig genetisk åkomma som gör att han reser i tiden. Faktumet att han är gift med framtidens Clare komplicerar Clares liv. Deras kärlekshistoria följer inte tidens lagar, men de måste komma fram till vad som betyder något. Jag tycker den här är riktigt bra, även om jag får skaka av mig groomingvibbarna med en rysning.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

13 svar på Tisdagstrion: Tid i titeln

 1. Monika skriver:

  Momo eller kampen om tiden har jag faktiskt läst 🙂 Nu var det ju väldigt längesedan, men jag minns den som väldigt bra.

 2. bra trio, känner till böckerna men inte läst

 3. Sara Pepparkaka skriver:

  Förstår inte hur jag missat The gap of time. Den borde passa mig perfekt.

 4. Momo har vi gemensamt 🙂

 5. Sanna skriver:

  Jag ÄLSKAR Niffenegger! Men jag håller med om groomingvibbarna… Det är inte direkt ett helt jämställt förhållande, men en jättespännande bok.

 6. Mösstanten skriver:

  Momo eller kampen om tiden har jag sett som amatörteater. The gap of time får jag väl sätta in i läslistan.

 7. Robert W skriver:

  Det där med att ”spara tid” är ett lustigt begrepp. Om jag från och med nyårsdagen sparar 10 kronor om dagen har jag på nyårsafton 3650 kronor som jag kan göra något kul med. Men om jag ”sparar” 10 minuter om dagen, så har jag inte 3650 minuter = 60 timmar kvar på nyårsafton så att jag till skillnad från alla andra kan lägga in 32-33 december i min almanacka. Man kan egentligen inte spara tid.

  Tidsresenärens hustru låter som en fascinerande bok. [ Men hur kan man heta Niffennegger? 😀 ]

 8. A ROOM OF MY OWN skriver:

  känner väl till din trio, men jag har inte läst någon av dem. Tidsresenärens hustru försökte jag läsa ganska nyligen, men det gick inte bra. den finns väl som film på Netflix, tror jag

 9. Ugglanoboken skriver:

  Momo gillar jag! Och The Gap of Time hade vi ju båda två 🙂

 10. Marie Eggimann skriver:

  Tidsresenärens hustru låter hur intressant som helst, får se om man kan låna den kanske.

 11. Maria skriver:

  Vill läsa både niffeneggers och Wintersons! Tack för tips . Tyckte mycket om Momo som barn, även om den var skrämmande

 12. Cinnamon skriver:

  Momo eller kampen om tiden läste en lärare för oss i trean. Tyvärr kommer jag inte ihåg den alls.
  Tidsresenärens hustru har jag läst och älskat. Har sett filmen också.

 13. Åsa skriver:

  Momo eller kampen om tiden läste jag som barn, minns den som fin, trevligt bokminne. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.