The Librarians, säsong 3

Skapare: John Rogers
Skådespelare: Rebecca Romijn, Christian Kane, Lindy Booth, John Harlan Kim, John Larroquette
Produktionsår: 2016-2017
Säsong: 3
Antal avsnitt: 10
Längd: 450 minuter

När den egyptiske kaosguden Apep släpps fri ur sin sarkofag, ställs bibliotekarierna inför en ondska som Biblioteket själv skapades för att bekämpa. Samtidigt hotas Biblioteket av DOSA, en gren av den amerikanska regeringen som har till uppdrag att utreda ockulta fenomen. Deras ståndpunkt vad det gäller Biblioteket är klar: de är ett hot. Medan Flynn Carsen återgår till gamla vanor, försöker Eve Baird och de nya bibliotekarierna visa honom att ensam inte alltid är stark. När Cassandras hälsa drastiskt försämras måste de alla stötta varandra.

Tredje säsongen av The Librarians är den första där jag inte har sett mer än ett eller två avsnitt tidigare. Inledningsvis har jag lite svårt att komma in i den. Jag har lite svårt för när regeringen ska blandas in i fantasyserier, men allteftersom säsongen lider hanterar serien DOSA på ett intressant vis. Det framställs som en byråkratisk, arrogant institution som egentligen inte vet vad de pysslar med, men som ändå ger sig in att leka med krafter som ligger bortom deras förmåga att kontrollera.

Apep som säsongens stora antagonist för på något vis tankarna till Den förste i Buffy the Vampire Slayer: den ursprungliga ondskan. Eftersom allt han vill är att sprida kaos och ren ondska blir han heller inte särskilt intressant, men det han gör med de olika karaktärerna är spännande. Den karaktärsutveckling som Noah Wyles Flynn Carsen tvingas göra genom säsongens lopp gör karaktären något mer intressant än han har varit tidigare. Men det är seriens verkliga huvudpersoner – Eve, Cassandra, Ezekial, Stone, Jenkins – som gör att serien är så härlig att se.

För även om jag låter lite gnällig, så tycker jag om den tredje säsongen riktigt mycket. Särskilt bra är avsnittet And the Tears of a Clown, där både Felicia Day och Sean Astin gästspelar, där bibliotekarierna undersöker en mystisk cirkus. Jag gillar också And the Curse of Cindy, där en realitystjärnas plötsliga popularitet blir föremål för en utredning, och And the Eternal Question¸ där under en utredning som tycks involvera vampyrer Cassandra tvingas konfrontera tumören som växer i hennes huvud. Det enda avsnitt som jag tyckte var lite halvtaskigt var det Flynncentriska And the Trial of the Triangle, ett Alice i Underlandet-inspirerat avsnitt där Flynn tvingas konfrontera sina värsta sidor. Han är, som jag tidigare nämnt, inte speciellt intressant som karaktär och när han hamnar i centrum blir det än mer påtagligt.

Tredje säsongen av The Librarians bjöd ändå på en del positiva överraskningar och jag tycker mycket om persongalleriet i denna underhållande fantasyserie.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Säsong 1 (recension)

Säsong 2 (recension)

Säsong 3

Säsong 4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.