The Silence of the Girls av Pat Barker

Omslagsbild The Silence of the Girls

Författare: Pat Barker
Förlag: Penguin (2019)
Antal sidor: 336 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Briseis är drottning av Lyrnessus. När grekerna besegrar hennes rike, tas hon till fånga och blir bortskänkt som pris till en utländsk krigare. Den krigaren är Achilles; hyllad som hjälte av grekerna, känd som slaktaren av trojanerna. Briseis lott i livet blir att sära på benen för den man som dödade hennes man och hennes bröder. Men Achilles är en mörkt orofylld själ och Briseis öde är nu oskiljaktigt sammanflätat med hans.

Från mellanåldern och upp till sena tonåren vurmade jag verkligen för mytologi. Särskilt den grekiska. Jag läste Iliaden och Odyssén, och fascinerades av dess hjältar och gudar. Men kanske framförallt av kvinnorna. Helena, Andromake, Cassandra – de fängslade mig och eggade min fantasi. Jag måste dock erkänna att jag aldrig ägnade Briseis mycket tanke, vilket Pat Barkers fantastiska The Silence of the Girls råder bot på.

Briseis är en ung drottning vars lott i livet förändras över en dag. När hennes stad besegras tas hon som fånge av grekerna och blir en enkel slav. Hennes röst tystas, men hennes tankeliv förblir rikt och levande. Briseis har inte många repliker i The Silence of the Girls, men genom hennes vittnesmål får vi se den råa, brutala baksidan av kriget där kvinnorna inte är annat än ägodelar. Männens makt, deras ego, deras våld, styr världen som de lever i, men kan inte helt utsläcka deras personligheter.

Barker fokuserar i sitt författarskap på de psykologiska effekterna krig har på människor. Posttraumatisk stress och trauma. De vidriga saker människor är förmögna att göra mot varandra. Hur det bristfälliga lägret vid belägringen av Troja är en grogrund för sjukdomar. The Silence of the Girls är en värld full av orättvisa och hjälplöshet. Briseis kan i princip bara bära vittne till de grymheter som sker runt omkring henne: kvinnorna som misshandlas, våldtas och säljs som boskap.

Det som jag tycker är lite synd med The Silence of the Girls är att Barker väljer att inkludera även Achilles perspektiv fram emot den senare halvan av boken. Även om hennes tolkning av Achilles – en övergiven pojke som konstant letar efter sin moder – är fascinerande, så ligger styrkan i Briseis berättarröst. Barkers Patroclus är dock sympatisk, samtidigt som han är mänskligt bristfällig, och dynamiken mellan honom och Achilles eller dynamiken mellan honom och Briseis är riktigt spännande.

The Silence of the Girls är en svepande, brutal berättelse som för oss med till de sista veckorna vid belägringen av Troja. En omarbetning av myten som är väl värd att läsas.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på The Silence of the Girls av Pat Barker

  1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2019 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.