H. G. Wells Short Stories

Omslagsbild H. G. Wells Short Stories

Författare: H. G. Wells
Förlag: Flame Tree Publishing (2017)
Antal sidor: 480 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

H. G. Wells anses vara en av grundarna till science fictiongenren. Under sin karriär skapade han ett rikt universum bland sina många noveller. I H. G. Wells Short Stories får vi ta del av trettiotre av hans noveller, samt kortromanerna The Time Traveller och The Invisible Man.

Och jag tycker nog att H. G. Wells gör sig bättre som novellförfattare än när han skriver längre verk. Jag fastnade ordentligt i H. G. Wells Short Stories när jag kom fram till The Time Traveller, en långdragen historia om en man som reser in i framtiden och upptäcker att proletariatet bokstavligen äter de rika. Evolutionen har varit minst sagt nyckfull. De med alla fördelar har utvecklats till att ha väldigt lite skydd.

The Invisible Man är lite bättre, men ger ändå intrycket av att vara lite för lång. En fysiker råkar göra sig själv osynlig med konsekvenser både för sig själv och för sin omvärld. Hur den osynlige mannen terroriserar sin omgivning är väl skildrat och med tanke på den tidens kännedom om vetenskapen känns det inte osökt heller. Jag avundas lite de tidiga science fictionförfattarna som hade större spelrum med fantasin med tanke på att vetenskapen inte hade kommit så långt som den har idag.

Förra året trodde jag inte att jag hade läst H. G. Wells tidigare, men insåg nu att det har jag visst. The Flowering of the Strange Orchid är berättelsen om en sällsam orkidé vars föda är lite ovanlig och var en av mina favoritskräckberättelser när jag var barn. Jag tyckte minst lika mycket om den denna gång.

The Cone är en annan favorit. En man och en kvinna har en affär, som upptäcks av hennes make Horrocks med katastrofala konsekvenser. En riktigt ryslig liten sak.

Men min absoluta favorit är nog The Story of the Late Mr. Elvesham, där en ung student får kontakt med Mr. Elvesham, en rik man som letar efter någon att ärva honom men vars avsikter är allt annat än goda. Tycker mycket om vändningarna i denna novell.

H. G. Wells Short Stories bjuder på mycket blandad kompott, men det finns en hel del pärlor.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på H. G. Wells Short Stories

  1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: The Invisible Man - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.