The Testaments av Margaret Atwood

Omslagsbild The Testaments

Författare: Margaret Atwood
Förlag: Chatto & Windus (2019)
Antal sidor: 419 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Tonåriga Daisy bor i Kanada, granne med den totalitära regimen Gilead. Liksom många andra unga i hennes land protesterar hon mot grannlandet och dess sätt att behandla kvinnor. När hennes föräldrar dödas kommer Daisy upptäcka att hon har närmre band till Gilead än hon hade kunnat ana. Agnes är en av de första unga kvinnor som inte har känt till något annat än Gileads totalitära stat. Nu är hon redo att giftas bort och hennes föräldrar överväger olika partier. Men ödet har kanske något annat i beredskap för Agnes. Tant Lydia är en av de mäktigaste personerna i Gilead, men också en av de mest avskydda. Över dem alla hänger skuggan av baby Nicole, ett spädbarn som smugglades ut ur Gilead för femton år sedan och som regimen desperat vill få tillbaka.

The Testaments måste vara en av årets mest efterlängtade böcker bland många, en uppföljare till kultklassikern The Handmaid’s Tale. Som sådan har den väckt mycket känslor hos läsarna och många har blivit besvikna. Inte jag. Även om The Testaments inte är lika bra som sin föregångare, så suger den tag i mig. Jag kan inte sluta läsa när jag väl börjar. Det här är mer en thriller som utspelar sig i en dystopisk miljö. Det blir olidligt spännande stundtals, även om det är lite förutsägbart ibland. Jag är väldigt förtjust i intriger och en listig plan i grunden för att störta en regim, och får nog mitt lystmäte här.

Att berätta The Testaments ur dessa tre kvinnors perspektiv är ett genialiskt drag. Genom deras röster utvidgar Margaret Atwood Gileads universum genom att vi får en större inblick i verkligheten för hustrurna och för tanterna. Atwood knyter också samman sin skrämmande fiktion med vår skrämmande verklighet i efterdyningarna av #metoo och faktumet att Donald Trump är president. Det finns ett underliggande budskap. Acceptera inte det oacceptabla. När du ser orättvisa, utmana det. Inget tyranni kommer att vara för evig om du gör din bit, oavsett hur liten.

The Testaments är en spännande thriller som tillfredsställer genom att bygga ut Gileaduniversumet och ge oss fler bitar av kvinnornas situation där.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på The Testaments av Margaret Atwood

  1. Lena skriver:

    Har inte läst första boken än, men har köpt den så jag hoppas det blir av snart.

  2. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2019 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.