The Way of the Samurai av Inazo Nitobe

Författare: Inazo Nitobe
Förlag: Arcturus Publishing (2011)
Antal sidor: 128 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Bushido, ungefär krigarens väg, var de koder för heder och ideal som styrde samurajernas liv: rättvisa, mod, lojalitet och självkontroll. I The Way of the Samurai utforskar Inazo Nitobe den japanska krigarklassens moralkod, från vikten av artighetsritualer till den rysliga, slutgiltiga lojalitetshandlingen: hara-kiri eller självmord. Nitobes text målar upp en värld av ridderliga principer och brutal krigsföring. En värld som håller på att blekna, men som fortfarande påverkar det dagliga livet i Japan.

The Way of the Samurai, ursprungligen Bushido: The Soul of Japan, kom ut för första gången 1900 och skrevs på engelska. Det kom att dröja flera år innan den översattes till japanska. Nitobe studerade utomlands, främst i USA, och ville se sig själv som en brygga mellan öst och väst. Det märks i denna tunna volym, som främst tycks vända sig till utländska läsare. Syftet tycks ha varit att upplysa, men också att försvara och reda ut missförstånd. Han driver hårt på att jämföra samurajernas levnadsföre med ridderligheten som rådde i Europa under medeltiden. Dessutom ska inte feodala samhällen varit helt av ondo, utan ha gett positiva verkningar på samhällen. Det är ett litet nostalgins skimmer över det hela, en längtan tillbaka till den gamla goda tiden.

Det är rätt intressant att läsa en bok som är skriven i övergångsperioden, av någon som har upplevt och sett livsstilen dö ut. Däremot hade jag svårt att komma in i The Way of the Samurai. Den är skriven på korrekt, men ganska styltig engelska, som gör att tankarna lätt far iväg när jag läser denna tunna volym. Om du förväntar dig en vetenskapligt underbyggd text, så är jag rädd att göra dig besviken. Det är i högsta grad en produkt av sin tid, och Nitobe använder mer än gärna ordspråk och japansk mytologi för att illustrera sina poänger.

På det hela är The Way of the Samurai hyfsad läsning, men det är definitivt en produkt av sin tid.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på The Way of the Samurai av Inazo Nitobe

  1. Pingback: Kaosutmaningen 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Månadsrapport: Januari 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.