Thor: Överraskande bra

ThorBetyg: ☆☆☆☆☆
Regissör: Kenneth Brannagh
Skådespelare: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Natalie Portman, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård
Produktionsår: 2011
Längd: 115 minuter

Finns till exempel hos Ginza eller CDON.

Handling

Thor är en arrogant ung krigare som ser sig som den självklare arvingen till Asgards tron. Fadern Odin är lite mer skeptisk och brodern Loki skulle nog hellre se sig själv på tronen. I ett överilat drag anfaller Thor frostjättarnas rike. Detta gör att Odin inser att han inte är uppgiften mogen och Thor förvisas till jorden för att lära sig bli en bättre person.

Kommentarer

Thor var en av förra årets stora överraskningar för mig. Jag har alltid varit mer än lite skeptisk till Tor som superhjälte och alltid förväntat mig att det skulle vara lite löjligt. Dessa förväntningar gjorde att jag länge tvekade på om jag skulle se den. Något som jag nu tyckt var urbota dumt, även om jag inte reagerade helt positivt på att Mjölnir har en keltisk evighetssymbol på sig. Jag står vid mitt förvirrade, ”Va?”

I övrigt måste jag bara säga det att av de superhjältefilmerna som har kommit ut på senare år, är Thor den som har det bästa tempot och mest handling. Kanske snarare bäst sammanhängande handling, snarare. Jag kan köpa den förändring som Thor genomgår och den sker inte för fort. Tempot upplevde jag att det fungerade väl för att förmedla denna förändring.

En del av dialogen får mig dock att grimasera. Särskilt mot slutet när Thor säger något om att Odin är en bra kung och en bra far. Min definition av bra fäder måste skilja sig väsentligt mot Thors, eller så räknas det bara att Odin var en bra far till Thor. Jag tycker nämligen att om du adopterar ett barn och sedan uppfostrar sonen till att hata sin egen ras så är det inte särskilt konstigt att sonen blir fruktansvärt obalanserad när han upptäcker att han inte är den han trott sig vara. I det avseendet hejar jag hellre på den galne Loki än Odin.

Överraskande bra och med glimten i ögat, tror jag att Thor är min favorit bland dessa filmer efter Iron Man och The Avengers.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Thor: Överraskande bra

  1. Jag tycker också att Thor var över förväntan. Vissa delar var ganska klyschiga men helt överkomliga.

  2. Pingback: Thor: Ragnarok - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.