Thor The Dark World

thor the dark world

Betyg: ☆☆☆☆
Regissör: Alan Taylor
Skådespelare: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston
Produktionsår: 2013
Längd: 112 minuter

Handling

Innan universums uppkomst fanns det bara mörker, och det var så svartalferna ville ha det. När ljuset kom, ville deras ledare Malekith använda etern för att slunga världen in i ett evigt mörker. Men han besegrades och etern troddes vara försvunnen. Tills nu. När doktor Jane Foster snubblar över något som borde förblivit kvar i glömskan, kan Thor återvända till jorden och återförenas med henne. De ställs nu inför den mäktigaste fiende som Asgard och jorden någonsin har skådat.

Kommentarer

Innan jag gick in i den där biosalongen visste jag inte riktigt vad jag hade för förväntningar på Thor The Dark World. När jag kommer ut är det med en stark känsla av glädje och vilja att se om filmen. Ändå kan jag inte påstå att filmen är lika bra som ettan, även om den är väldigt ojämn. Det finns ändå en hel del saker som jag tycker är bättre än i första filmen.

Det som är sämst är att det saknas bakgrund till själva konflikten i filmen. Saken är den att konflikten mellan svartalferna och asarna upplever jag är lite underutvecklad. Evigt mörker, bla bla bla, men varför är detta eviga mörker så viktigt för dem? Vad är egentligen etern? Just bristen på motivation gör att det aldrig skapas någon nervpirrande spänning i konflikten. Stundtals känns det också som om de glömmer bort svartalferna helt och hållet.

Vad som är bäst det som sker kring konflikten. Att Fandral, Hogun, Volstagg och Sif börjar visa en gnutta på sina personligheter. Att Darcy får större utrymme. Utvecklandet av bakgrundskaraktärerna. Det är de kvinnliga karaktärerna som riktigt skiner i Thor The Dark World. Frigga får en riktig personlighet och som jag älskar den. Likaså framträder Sif och Darcy som tydligare individer, även om de inte får lika stor roll. Det som är lite störande är den romantiska subploten som de kastar in åt Darcy. Janes kompetens får komma till ytan. De har också tagit tillvara på kemin mellan alla medlemmar i ensemblen, särskilt den mellan Hiddleston och Hemsworth.

Thor The Dark World vinner också mycket på sin humor. Darcys sarkastiska one-liners är helt underbara. Faktumet att Loki och Thor gnabbas som bröder gör i största allmänhet är också underbart. Humorn finns även i hur de har valt att göra Erik Selvigs konsekvenser av upplevelserna i The Avengers tragikomiska är också en stor källa till skratt.

Det är en film som jag har skrattat till, det är en film som jag har gråtit till. Är Thor The Dark World lika bra som ettan? I vissa fall är den sämre, i vissa fall är den bättre. Det är ändå en film som jag med stor behållning kommer kunna se om ett par gånger till.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Thor The Dark World

 1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2013 » C.R.M. Nilsson

 2. Bokdivisionen skriver:

  Jag var och såg denna igår med mina två söner (7 & 11) och vi gillade den skarpt allihop. Vi har såklart plöjt alla andra tillgängliga relaterade Marvelfilmer innan dess och vi tittade på Thor sist av filmerna i den box vi har. Jag trodde att jag skulle tycka minst om den men något i mig gillar verkligen tanken på alla dessa världar som skulle kunna interagera med varandra och den här filmen var absolut en värdig uppföljare. För 10 år sedan plöjde jag Sagan om ringen och nu är det Marvel. Jag undrar just vad det blir om 10 år? 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tror Thor var den film jag såg sist av Marvel-filmerna eller om det var Captain America… I alla fall så har jag alltid haft så svårt för idén om Thor som en superhjälte, men jag tycker nästan bäst om Thor-filmerna (Iron Man är svårslaget, men berättartekniskt kan jag tycka att Thor är bättre).

   Ja, det är ju spännande att se vad som bli nästa stora grej 🙂

   • Bokdivisionen skriver:

    Jag sätter nog också Thor främst och det är just det här mäktiga i dem som jag gillar. Iron Man är också en favorit då han är en skön karaktär. Hulken trodde jag skulle vara kass men den var intressant pga det tragiska i den, hur han påverkades och led av att faktiskt vara ett monster? Annars är ju de flesta superhjältars egenskaper bara en cool feature. Vi (jag & grabbarna) har också kollat på Fantastic four och nu har vi precis dragit igång X-men men jag föredrar Marvelfilmerna. Nu kanske allt är Marvel, jag har inte riktigt benat ut detmen jag menar just Avengers-filmerna och de runt omkring!

    • C.R.M. Nilsson skriver:

     Jag har bara sätt de äldre Hulk-filmerna, som sviktar lite i kvalitén. Vet inte riktigt om jag ska se den med Edward Norton, eftersom Mark Ruffalo nu ska ta över. Han gjorde verkligen en bra tolkning av Hulken i The Avengers, tycker jag 🙂

     X-Men är mycket riktigt Marvel, men jag tror inte det är samma produktionsbolag som ligger bakom filmatiseringarna. Personligen tycker jag det vore rätt kul om de kunde göra en crossover. Skulle var intressant att se Iron Man möta Magneto 😉

     Jag föredrar också de här mer Avengers-relaterade filmerna, eftersom de bildar en sådan snygg enhet och oftast håller sig sanna gentemot karaktärerna. Det går inte att påstå det om Bryan Singers tredje X-Men-film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.