Tiggarflickan av Alice Munro

tiggarflickan

Betyg: ☆☆☆☆☆
Författare: Alice Munro
Originaltitel: Who Do You Think You Are?; The Beggar Maid: The Stories of Rose and Flo
Översättare: Karin Benecke
Förlag: Atlas (2013)
Antal sidor: 296 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så hemskt mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Tiggarflickan består utav tio sammanhängande berättelser som följer karaktären Rose från hennes barndom i fattiga miljöer till giftermålet med en miljonärsson som ger henne tillgång till de finare salongerna. Som barn är hon klumpig och blyg, sökandes efter närheten. Den här trångheten i sitt eget skinn växer hon aldrig riktigt ur, utan Rose söker alltid efter någon form av bekräftelse.

Kommentarer

När Alice Munro år 2013 får Nobelpriset med motiveringen ”den samtida novellkonstens mästare”, blir det till sist dags att läsa henne. Författaren som hyllas för att kunna fånga stämningar på och skarpa karaktärer på små, korta ytor.

Den som verkligen behärskar novellformatet kan ibland säga mer än vad tjocka tegelstensromaner kan. Alice Munro är en sådan författare. I Tiggarflickan slås jag av hennes enastående förmåga att måla upp karaktärer som det känns som om jag har känt i hela mitt liv. Jag beundrar den psykologiska skärpa med vilken hon skildrar dessa karaktärer.

Rose är kanske inte den mest sympatiska huvudpersonen i den litterära världen, men hon är fullt mänsklig. Full av brister och fel, men mänsklig. Det är inte alla gånger som jag gillar henne, men jag följer med henne på hennes resa. Känner hennes märkliga känsla av att inte passa in i medelklassens domäner, men att hon heller inte kan återvända till sitt barndomshem. Hennes manér och hennes dialekt passar inte in i något av rummen, utan hon grenslar skiljelinjen mellan dem.

Det är inte bara karaktärerna som Munro verkligen kan blåsa liv i, utan även miljöerna. Jag har aldrig besökt Kanada, än mindre ett Kanada under depressionstiden och efterföljande, men det känns som om jag känner de miljöerna hon skriver om väl. Hon kan måla upp dem så att jag ser dem tydligt framför mig, så att jag nästan kan röra vid dem, känna lukterna.

Hon har verkligen en talang för att ta en observation, anekdot, fakta eller bara en liten detalj från verkliga livet, för att bygga vidare på det och förvandla det till fiktion som känns verkligare än det verkliga livet. Alla noveller bildar en sammanhängande enhet, ett porträtt av Rose, men kan likväl stå för sig själva bara för att ge en ögonblicksbild av Rose.

Tiggarflickan är en novellsamling jag trodde att jag skulle tycka om, men detta var bättre och mer överväldigande än väntat. Jag kan definitivt se mer Alice Munro i min framtid.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Tiggarflickan av Alice Munro

  1. Måste se till att läsa något av Munro snart, blev väldigt sugen efter den här recensionen 🙂

  2. Lottens Bokblogg skriver:

    Håller på att läsa en annan novellsamling av Munro, men den här lät ju väldigt intressant!

  3. Pingback: Månadsrapport: November 2013 » C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Munromania: Alice och jag » C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Tiggarflickan av Alice Munro | bokdamenblog

  6. Pingback: Tiggarflickan av Alice Munro | Lottens Bokblogg

  7. Pingback: Tiggarflickan av Alice Munro | Bokdamen - läser och lyssnar

  8. Pingback: Favoriter i repris – Tiggarflickan | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.