Tio böcker för den som gillar karaktärsdrivna böcker

Topp Tio Tisdag

Då var det dags för Top Ten Tuesday igen. Denna vecka är temat Ten Books For Readers Who Like Character Driven Novels. Det är ju som klippt och skuret för mig! Jag är själv väldigt förtjust i karaktärsdrivna romaner, så jag har försökt samla mina bästa tips denna vecka.

Utan inbördes ordning:

I princip allt av Maggie Stiefvater: Hon har sagt att det viktigaste för henne är karaktärerna och det märks.

Fredrik Backmans romaner: Det är karaktärerna som gör böckerna. Kanske särskilt Britt-Marie var här är att rekommendera.

Den andre Will Grayson av John Green och David Levithan: Två pojkar med samma namn möts en kall natt. Den ena har som livsmotto att inte bry sig och att hålla käften. Den andra pendlar mellan att vilja ta livet av sig själv och att livet av alla andra. Riktigt skruvad, men den har sina stunder när den får tårkanalerna att sätta igång.

The Casual Vacancy av J. K. Rowling: Det hela börjar med att den knappt fyrtioåriga Barry Fairbrother oväntat avlider, en händelse som försätter hela samhället Pagford i chock. Det är fruktansvärt många karaktärer att hålla reda på och de flesta ligger på något sätt i konflikt med varandra. För mycket elände, var omdömet när jag först läste den, men efter att ha smält den upplevde jag det som en stark läsupplevelse.

Boktjuven av Markus Zusak: Liesel Meminger är ett fosterbarn som lever utanför Munich under andra världskriget. Hon kan inte motstå att stjäla böcker. Hennes fosterfar lär henne att läsa och delar med sig av sina stulna böcker till grannarna under bombräderna, men också med den judiska man som är gömd i hennes källare. Hur går det att motstå en bok som har Döden som berättare? Fantastisk bok.

Marcelo i den verkliga världen av Francisco X. Stork: En ung pojke med autism ställs inför ett ultimatum: om han klarar av att arbeta på faderns advokatbyrå under sommaren, får han gå kvar i sin specialskola, annars måste han börja i vanlig skola. Det blir en del krockar och inget kommer bli sig likt. En vacker kärlekshistoria, ett mysterium och en etisk diskussion. Läs, så förstår du vad jag menar.

The Curious Incident of the Dog in the Night Time av Mark Haddon: Också en bok om en pojke med autism. Christopher avskyr färgen gult, hatar att bli vidrörd, och kan nämna alla länder i världen. När grannens hund blir mördad, tar Christopher sig an fallet och ger sig ut på en resa som kommer att förändra hans liv. Den här är väldigt speciellt berättad, men fruktansvärt bra.

The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald: Nick Carraway blir indragen i sin grannes utsvävande liv: den enigmatiske, stenrika Jay Gatsby. Få människor har sett den hemlighetsfulle mannen, trots att han hela tiden ordnar extravaganta fester. När Nick lär känna mannen bakom namnet Gatsby, förändras även hans liv av Gatsbys livsöde. The Great Gatsby är en vackert skriven roman om baksidan av den amerikanska drömmen, skrev jag efter att ha läst den.

Rebecca av Daphne du Maurier: En ung kvinna gifter sig med sina drömmars man, men när hon kommer till hans gods Manderley visar sig skuggan av hans första hustru ruva över dem alla. Otroligt atmosfärisk och en av de bästa böcker jag läst i år.

I museets dolda vrår av Kate Atkinson: Ja, boken som jag läser just nu får vara med på ett hörn och ännu inte är helt stormförtjust i, även om det börjar loss. Men karaktärsdriven är den. Det är en familjesaga som tar sin början med Ruby Lennox tillblivelse och sedan slingrar sig genom tid och rum för att avslöja hela släktens hemligheter. Lite samma sak som med The Casual Vacancy: det är fruktansvärt många karaktärer att hålla reda på.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på Tio böcker för den som gillar karaktärsdrivna böcker

 1. Helen skriver:

  Det var en knepiga lista denna tisdag! Men tror jag fick rätt på det hela. Backman och Stiefvater fick vara med på min lista med!

 2. Monika skriver:

  Den enda jag läst här är Boktjuven och jag ska ju erkänna att jag inte alls tänkte på denna som karaktärsdriven 🙂 Själv hoppade jag över den här veckan för jag trodde inte jag skulle få ihop några.

 3. Anna A skriver:

  Lite knepigt ämne denna vecka. Boktjuven och Gatsby har jag läst och gillat, annars är det oprövade kort på din lista för mig.

 4. Lottens bokblogg skriver:

  Jag funderade på The Curious Incident faktiskt men den hamnade till slut utanför min lista.
  Atkinsons bok läste jag för en hel del år sedan, har för mig jag gillade den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.